[AUDIO] Alpinistul Bruno Adamcsek, din Caraş-Severin, premiat de Radio România!

alpinistiRadio România a găzduit prima conferinţă de presă a  echipei de alpinişti români care a escaladat în premieră naţională Vârful Nanga Parbat din Himalaya, pe ruta Schell.

În cadrul conferinţei de presă, desfăşurată în foaierul Central al Sălii de Concerte „Mihail Jora”, echipa formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek, însoţită de managerul proiectului, Eugen Popescu şi de Paul Popescu, manager pentru relaţia cu mass-media, au oferit în exclusivitate detalii şi fotografii din cursul expediţiei.

Potrivit declaraţiei liderului echipei, Zsolt Török, rezultatul expediţiei organizate în anul 2013 pe Nanga Parbat reprezintă „cea mai mare performanţă a alpinismului românesc ţinând cont de dificultatea ascensiunii pe versantul Rupal, de numărul de membri ai echipei care au ajuns în vârf (4 din 5) şi de faptul că nu au fost folosiţi şerpaşi şi nici măşti de oxigen. A fost o expediţie 100% românească, atât ca echipă, cât şi ca management”.

În semn de apreciere a extraordinarei lor performanţe, cei cinci alpinişti au primit medalii din partea Radio România, ei mulţumind radioului public pentru implicarea sa ca partener media în susţinerea expediţiei.

În data de 19 iulie a.c., echipa temerarilor alpinişti români a reuşit în premieră naţională să escaladeze Vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell. Primii patru membri ai echipei au înfipt steagul românesc pe Nanga Parbat fără să folosească măşti de oxigen, iar cel de al cincilea membru al echipei – Bruno Adamcsek, salvamontist în Băile Herculane – a fost nevoit să se oprească la 7.300 m., din motive medicale. Cucerirea celui de-al nouălea optmiar al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din Bucureşti spre Pakistan.

Nanga Parbat, numit şi „Muntele destinului“, este situat în partea vestică a lanţului Himalaya, în Pakistan. Versantul Rupal, pe care au urcat alpiniştii români, este cea mai dificilă rută de escaladare a vârfului Nanga Parbat, cu particularitatea că de la tabăra de bază până în vârf este o diferenţă de peste 4.000 de metri. Dintre cei 200 de alpinişti care au atins acest vârf de-a lungul timpului, mai puţin de 20 au ales să urce pe acest spectaculos versant. Alte două expediţii româneşti anterioare au încercat ascensiunea pe acest versant, niciuna dintre ele nu a reuşit să atingă vârful până la echipa condusă de Zsolt Török.

Având ca obiectiv principal ascensiunea unei echipe formată în întregime din alpinişti români pe Nanga Parbat, expediţia care s-a încheiat sâmbătă, 20 iulie 2013, înseamnă o performanţă de maximă importanţă pentru România şi reprezintă un prim pas pentru reintegrarea acesteia printre ţările cu tradiţie în alpinism. Acest proiect a reunit, într-o singură echipă, alpinişti cu performanţe şi experienţă bogată în expediţii la mari altitudini şi a creat o legătură între generaţii diferite de alpinişti români.

Bruno Adamcsek:

Cele mai citite

Related Articles