Vela: Acord între MAI şi Patriarhie pentru evenimentele de Sfintele Paşti

Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe şi va ajuta Patriarhia pentru ca Lumina să ajungă la credincioşi în noaptea de Paşte.

“Astăzi am semnat alături de Preafericitul patriarh Daniel un acord de sprijin (…) pentru distribuirea Sfintei Lumini”, a spus marţi ministrul Marcel Vela, într-o declaraţie la sediul MAI.
 

 Astfel, distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente în misiune, începând cu ora 20,00.

“Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor”, a precizat Marcel Vela.

El a arătat că, în zonele carantinate, Lumina va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale la parohiile din împrejurimi.

“În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie”, a afirmat ministrul.

Marcel Vela a adăugat că echipajele de poliţie aflate în puncte fixe, precum cele de pe drumurile publice sau la punctele de graniţă, vor oferi Lumina persoanelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera.

“Cadrele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor oferi Sfânta Lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină”, a mai precizat Vela.

Marcel Vela, a mai anunţat că prescura de Paşte poate fi luată vineri şi sâmbătă din locurile special amenajate în afara bisericilor şi că pe declaraţia obligatorie credincioşii trebuie să menţioneze numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă.

“Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu aghiazmă şi vin, numită Paşti, sfinţită anul acesta în Joia Mare, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 7,00 – 17,00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii şi de către voluntari, evident cu respectarea măsurilor de protecţie – mască sanitară, distanţă socială – distanţa fiind marcată în faţa locului special amenajat, exact ca la magazinele alimentare”, a declarat Marcel Vela la sediul Ministerului Afacerilor Interne.


El a precizat şi ce trebuie să scrie pe declaraţie persoanele care se deplasează la biserică.

“În declaraţia pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea: ‘pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la biserică’ şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă”, a precizat Vela.

Potrivit acestuia, angajaţii parohiei, membrii consiliilor parohiale şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor purta o banderolă albă pe braţ.

“Reprezentanţii MAI – poliţie, poliţie de frontieră, jandarmerie, pompieri, poliţie locală – vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Sfintelor Paşti. Angajaţii parohiei, membrii consiliilor parohiale şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura distanţa socială şi reglementările prevăzute în ordonanţele militare pe perioada distribuirii Paştilor, având ca semna distinctiv o banderolă albă pe braţ”, a spus ministrul Afacerilor Interne.

Vela a menţionat că, pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă, sau în prima zi de Paşti, începând cu ora 6 dimineaţa, cu respectarea măsurilor de protecţie – mască sanitară şi mănuşi

De același autor

Related Articles