Uniunea Europeană ajută Serbia în lupta contra coronavirusului

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Serbia, Sem Fabrizi, a declarat că se poate constata că UE este lângă Serbia în aceste momente grele şi că în mod tradiţional, ajutorul acordat Serbiei de instituţiile europene a dat întotdeauna bune rezultate.

Este important să spunem că la 15 martie Serbia a declarat stare de urgenţă, iar o zi mai târziu UE a primit de la Serbia o solicitare oficială de ajutor, iar la 20 martie UE a alocat Serbiei suma de 7,2 milioane de euro pentru finanţarea echipamentelor medicale” – a declarat Fabrizi, adăugând că UE a oferit Serbiei un pachet de finanţări, respectiv 15 milioane de euro pentru necesităţi urgente, 21 milioane de euro ca ajutor pe termen scurt şi 50 de milioane de euro ca ajutor pe termen lung.

Mai sunt şi alte măsuri pe care UE le întreprinde, cum ar fi achiziţiile colective, asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor şi serviciilor şi un pachet economic elaborat împreună cu instituţiile financiare internaţionale” – a precizat Fabrizi, amintind că în ultimele două decenii, UE a acordat peste 250 milioane de euro pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate din Serbia.

Este vorba de solidaritate globală şi este bine când statele se ajută când este necesar. UE a trimis în China 60 de tone de materiale, la fel trimitem şi în Serbia” – a declarat şeful Delegaţiei UE la Belgrad, adăugând că UE a introdus noi mecanisme pentru asigurarea unei rezerve de echipamente de protecţie.

Lucrăm împreună cu Serbia şi statele din Balcanii de Vest şi în acest moment trebuie să fim raţionali şi să vedem ce putem face. În UE se discută deja strategia de ieşire din criză şi de recuperare economică” – a declarat Fabrizi, adăugând că cetăţenii trebuie să respecte recomandările autorităţilor, să rămână acasă pentru a încetini răspândirea noului coronavirus.

Cele mai citite

Related Articles