În ultima perioadă, câteva sute de mii de români s-au întors în ţară din cauza pandemiei de coronavirus. Cei care au rămas în străinătate, au drept de vot şi vor să voteze la alegerile parlamentare, se pot înscrie online, începând de astăzi, pe portalul votstrainatate.ro. Acesta este găzduit de Autoritatea Electorală Permanentă, după cum spune directorul AEP,  Constantin Florin Mituleţu Buică.

„Potrivit legislaţiei aplicabile, AEP a activat platforma votstrainatate.ro, pe care cetăţenii români aflaţi în străinătate o pot accesa în vederea înregistrării pentru a putea vota la secţia de votare sau prin corespondenţă. Încurajăm cetăţenii, mai ales în condiţiile din această perioadă, să se înregistreze în special pentru votul prin corespondenţă. Deşi nu ştim data alegerilor din această toamnă, această procedură este una legală şi se desfăşoară numai în mediul on-line”.

Înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular on-line, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, a numelui, prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau reşedinţă şi a adresei de e-mail, precum şi a opţiunii de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă, la care alegătorul anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Potrivit legislației în vigoare, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă sau la o secție de votare începe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile şi se termină la data expirării a 15 zile de la data începerii perioadei electorale.