Canada, prima țară care solicită amânarea Jocurilor Olimpice

45

Canada nu va trimite niciun sportiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi a solicitat amânarea acestora din cauza pandemiei de coronaviruş au anunţat Comitetul olimpic canadian (COC) şi Comitetul paralimpic canadian (CPC), citate de AFP.

Cele două organizaţii ‘au luat decizia dificilă de a nu trimite echipe’ la competiţia programată în această vară în capitala Japoniei, se arată într-un comunicat comun al celor două foruri, dat publicităţii duminică.

Canada devine, astfel, prima ţară care ia decizia să nu trimită sportivi la Tokyo, în cazul în care Jocurile se vor desfăşura aşa cum este prevăzuţ între 24 iulie şi 9 august 2020.

‘COC şi CPC solicită imperios Comitetului Internaţional Olimpic, Comitetului Internaţional Paralimpic şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii amânarea Jocurilor cu un an’, se precizează în comunicatul celor două instanţe, susţinute de comisiile sportivilor, organizaţiile sportive naţionale şi guvernul Canadei.

‘Chiar dacă recunoaştem complexitatea inerentă a unei amânări, nimic nu este mai important decât sănătatea şi securitatea sportivilor noştri şi a comunităţii mondiale’, explică cele două organizaţii.

Tot în cursul zilei de duminică, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a admis pentru prima oară posibilitatea unei amânări a competiţiei, solicitată tot mai insistent de lumea sportului. Forul olimpic mondial şi-a oferit un termen de patru săptămâni pentru a lua o decizie, asigurând totodată că o anulare pur şi simplu a Jocurilor de la Tokyo ‘nu figurează pe ordinea de zi’.

Ulterior, premierul japonez Shinzo Abe a recunoscuţ tot în premieră, că decizia unei amânări a JO 2020 ‘ar putea deveni inevitabilă’ dacă pandemia de coronavirus va împiedica organizarea acestora în condiţii sigure, scrie Agerpres.ro