Incendiile de vegetaţie continuă să dea bătăi de cap pompierilor. Şeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, colonelul Cristinel Coneru, trage un nou semnal de alarmă, reamintind că ecologizarea terenurilor prin incendiere este interzisă.

„Am rugămintea la populație pentru că, am observat, cetățenii au revenit la vechile metehne, la arderea vegetației uscate, la igienizarea terenurilor prin incendiere. Ca orice structură MAI, suntem implicați în acest fenomen COVID-19. Ar trebui să înțeleagă și ar trebui să fie convinși că e greu să gestionăm absolut tot. Ne facem datoria, mergem la intervenții, dar se poate întâmpla să solicite pompierii că le ia foc casa și să nu mai avem pe cine trimite! Îmi pare rău că trebuie să transmit un astfel de mesaj. Să nu mai incendieze terenurile, să ne lase să ne concentrăm, să ne facem datoria!”

Pompierii cărăşeni au intervenit în această săptămână pentru stingerea a 24 de incendii de vegetaţie uscată.

Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se desfăşoară doar după obţinerea permisului de lucru cu foc deschis. Acest permis se eliberează, potrivit Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 605/579/2008, prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau altă persoană desemnată în acest sens. În conformitate cu Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa, bunurile şi mediul. Conform prevederilor Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 amenajarea de locuri pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000-2.500 lei.

Fermierii sau proprietarii de terenuri care utilizează focul deschis pentru curăţarea terenurilor riscă şi sistarea subvenţiilor din partea APIA.