Istoria Jocurilor Olimpice de iarnă: Ediția a XV-a Calgary 1988

Richards, Ron

Cea de-a XV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă (13-28 februarie 1988), organizată pentru prima oară în Canada, la Calgary, a fost deschisă oficial de Jeanne Mathilde Sauvé, guvernatoarea generală a Canadei.

Calgary, situat în provincia Alberta, este considerat, alături de Toronto şi Vancouver, unul dintre cele mai mari oraşe din Canada. Îşi trage numele de la o plajă situată în Insula Mull din Scoţia. Locuitorii oraşului sunt numiţi ‘calgarieni’.

La Olimpiadă au venit 1.423 de sportivi (1.122 bărbaţi, 301 femei) din 57 de ţări, o participare numeroasă care a ilustrat cum nu se poate mai clar progresul comunicaţiilor, distanţele nemaifiind un impediment. Sportivii s-au întrecut în 46 de probe (28 masculine, 16 feminine, 2 mixte) şi 6 sporturi.

Olimpiada de la Calgary a fost cântecul de lebădă pentru sportivii din URSS şi R.D. Germană, care s-au clasat în această ordine pe locurile 1-2 în toate clasamentele generale.
După succesul de la Sarajevo, Katarina Witt şi-a apărat titlul la patinaj artistic. Debi Thomas, care a câştigat bronzul, a devenit prima americană de origine africană câştigătoare a unei medalii la Olimpiada de iarnă.

La Calgary a revenit în programul oficial, după o absenţă de 40 de ani, proba de slalom super-uriaş. Eroii concursului de schi alpin au fost italianul Alberto Tomba şi elveţianca Vreni Schneider, învingători la slalom şi slalom uriaş. Săriturile cu schiurile au fost dominate de ‘finlandezul zburător’, Matti Nykanen, care a obţinut trei medalii de aur, devenind eroul Jocurilor Olimpice de la Calgary.

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: URSS (29 de medalii, din care 11 de aur); R.D. Germană (25 medalii, din care 9 de aur); Elveţia (15 medalii, din care 5 de aur); Finlanda (7 medalii, din care 4 de aur).

România a participat doar cu 11 sportivi (5 bărbaţi şi 6 femei), la 3 sporturi, 12 probe, 2 masculine şi 10 feminine. Cel mai bun loc a fost 12 la ştafeta feminină de schi fond 4×5 km.

– locul 12 – schi fond, ştafeta 4×5 km: Mihaela Cârstoi, Rodica Drăguş, Ileana Hanganu, Adina Ţuţulan

– locul 17 – sanie: Livia Pelin

– locul 20 – bob-4: Lakatos Nagy, Grigore Anghel, Florian Olteanu, Costel Petrariu

– locul 21 – schi alpin, combinata alpină: Mihaela Fera

– locul 24 – bob-2: Lakatos Nagy, Costel Petrariu

– locul 27 – bob-2: Dorin Degan, Anghel Grigore

– locul 34 – schi alpin, slalom super-uriaş: Mihaela Fera

– locul 39 – schi fond, 10 km clasic: Rodica Drăguş

– locul 39 – schi fond, 20 km liber: Rodica Drăguş

– locul 46 – schi fond, 20 km liber: Adina Ţuţulan

– locul 47 – schi fond, 10 km clasic: Adina Ţuţulan

– locul 48 – schi fond, 20 km liber: Mihaela Cârstoi

– locul 51 – schi fond, 5 km clasic: Mihaela Cârstoi.

Sursa: Agerpres

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles