IMG_8251

După exact o săptămână de la sărbătoarea praznicului Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, în sâmbăta Sfântului Pantelimon, la 27 iulie, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a efectuat o vizită pastorală în parohia Doman, protopopiatul de Reşiţa, cu ocazia sfinţirii noii biserici ce poartă, de acum hramul Sfântului Profet Ilie. Preasfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj. Ultima vizită pastorală în această parohie a avut loc în primăvara acestui an, mai precis la 19 martie când biserica a fost complet terminată şi finisată, având amenajat iconostasul, montate clopotele şi realizate picturile.

La sosire, PS Alexandru a fost întâmpinat în faţa lăcaşului de cult cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către pr. Aurel Bendariu, parohul locului, împreună cu un sobor de preoţi din protopopiat. Ceremonia religioasă a început cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat în faţa intrării în biserică, după care a urmat binecuvântarea lăcaşului de cult, sfinţirea icoanelor de pe iconostas şi a masei altarului. Mons. Angelo-Narcis Pop a dat citire Hrisovului, în care se arată că după 41 de ani, biserica greco-catolică a revenit la ceea ce a fost, deoarece înainte de 1989 aceasta era scoasă în afara legii. În masa altarului au fost aşezate moaşte ale Sfântului Ilie Tesviteanul, profet şi mărturisitor de credinţă.

La Sfânta Liturghie Arhierească, alături de PS Alexandru Mesian au concelebrat Mons. Angelo-Narcis Pop, protopopul de Orăştie, pr. Silviu Bindea şi protopopul de Reşiţa, pr. Marian Ştefănescu, precum şi preoţii din comunităţile greco-catolice de Ramna, Târnova, Vărădia, Vermeş alături de pr. Aurel Bendariu, parohul locului. Răspunsurile au fost date de corul episcopiei Lugojului. În cuvântul de învăţătură, PS Alexandru s-a referit la importanţa religioasă şi socială a Sfântului Profet Ilie în viaţa credincioşilor de ieri şi astăzi, de asemenea, Preasfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria parohiei şi a edificării acestui lăcaş de cult, ca loc de închinare şi de laudă aduse lui Dumnezeu. L-a felicitat pe pr. Aurel Bendariu şi pe credincioşi pentru realizările făcute şi a mulţumit tuturor celor prezenţi care au susţinut realizarea acestui obiectiv. Sărbătoarea s-a încheiat cu intrarea în altar a credincioşilor, de toate confesiunile, veniţi în număr mare pe colinele pline de har ale Domanului. În cadrul evenimentului religios, Preasfinţitul Alexandru Mesian – episcopul Lugojului, a conferit ctitorului şi păstorului, Aurel Bendariu, titlul clerical de iconom stavrofor şi de paroh oficial al Bisericii Greco-Catolice Doman. Complexul spiritual “Samarineanul Milostiv” de la Doman a fost dăruit, cu prilejul zilei gesturilor de blândeţe, lui Dumnezeu, Bisericii şi oamenilor, printr-o donaţie de suflet a familiei Bendariu. Sfintele Liturghii vor fi oficiate, de acum în zilele de duminică şi în toate sărbătorile mari din calendarul bisericesc.

Preasfinţitul Alexandru Mesian, episcopul Lugojului:

Ideea înălţării unui loc de închinare pentru revărsarea darurilor divine asupra ţinutului Banatului de munte, s-a născut din dorinţa lăuntrică a parohului Aurel Bendariu:

Hardy Cvoica a participat la eveniment şi a aflat de la credincioşii, de toate confesiunile, prezenţi în număr mare, despre trăirile şi bucuriile resimţite:

IMG_8223

IMG_8265

IMG_8300

IMG_8311