[AUDIO] Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului la 78 de ani

358

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie.

78 de ani se împlinesc astăzi de la eliberarea lagărului nazist de concentrare şi exterminare Auschwitz-Birkenau, data de 27 ianuarie fiind declarată Zi Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Prof. dr. Mircea Rusnac a precizat pentru Radio Reşiţa că, termenul folosit frecvent de istorici şi teologi îşi are originea în grecescul “Holocauston”, ce înseamnă ardere de tot. Potrivit acestuia semnificaţia cuvântului a fost restrânsă şi este folosită astăzi doar ca masacrare a evreilor de către nazişti în timpul celui de-al doilea Război Mondial:

prof. dr. Mircea Rusnac

Istoricul reşiţean Mircea Rusnac a mai subliniat că, Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului – un eveniment dedicat comemorării victimelor deportării evreilor între anii 1940-1945 şi în special, rolului României în acest dramatic episod al istoriei, este marcat anual la data de 9 octombrie.

***

În 2023 se împlinesc 78 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz şi, totodată, de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Rezoluţia 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, care a decis marcarea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust. De asemenea, documentul respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.

Totodată, Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/ 255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului.

Documentul apreciază instituirea de către secretarul general al ONU a programului de informare “Holocaustul şi Naţiunile Unite” şi, de asemenea, salută includerea de măsuri în programele educaţionale ale statelor membre în vederea neutralizării încercărilor de a nega sau minimiza importanţa Holocaustului.

În fiecare an, cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate o serie de manifestări şi de activităţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York şi la birourile ONU din întreaga lume.

Sursa foto: youtube