Istoria Jocurilor Olimpice de iarnă: Ediţia a XI-a – Sapporo 1972

Sapporo 1972Oraşul Sapporo, situat în sud-vestul insulei Hokkaido (Japonia), a fost gazda celei de-a XI-a ediţii a Olimpiadei de iarnă (3-13 februarie 1972).

Sapporo şi-a depus prima oară candidatura pentru Jocurile Olimpice de iarnă în 1940, dar a venit războiul. Imediat după aceea, ţările înfrânte au fost cumva îndepărtate de mişcarea olimpică. A trebuit să treacă 32 de ani pentru ca Japonia să obţină statutul de gazdă a jocurilor.

Deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediţii a Olimpiadei de iarnă a fost făcută de împăratul Hirohito.

Cei peste 1.000 de sportivi, reprezentând 35 de ţări, s-au întrecut în 35 de probe (22 masculine, 12 feminine, 1 mixtă).

Vedetele ediţiei au fost patinatorul olandez de viteză Ard Schenk şi schioarea sovietică Galina Kulakova, câştigători a câte 3 medalii de aur fiecare. O premieră absolută a fost clasarea pe primele trei locuri în proba de trambulină 70 m a sportivilor japonezi.

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: URSS (16 medalii, din care 8 de aur); Elveţia (10 medalii, din care 4 de aur); Olanda (9 medalii, din care 4 de aur); R. D. Germană (14 medalii, din care 3 de aur).

Delegaţia României a fost formată din 14 sportivi, numai bărbaţi, bobul de două persoane (Ion Panţuru, Ion Zangor) terminând pe poziţia a cincea. Cu două puncte în clasamentul pe naţiuni, România s-a clasat pe locul 18.

Al doilea bob a fost condus de Dragoş Panaitescu, Panache, care avea să devină campion naţional în patru discipline – ciclism, bob, automobilism şi motociclism, performanţă unică. De altfel, chiar la debutul olimpic, Panache a fost remarcat, fiind premiat cu Cupa mondială a tineretului.

– locul 5 – bob-2: Ion Panţuru, Ion Zangor

– locul 9 – biatlon, ştafetă: Nicolae Veştea, Victor Fontana, Ion Ţeposu, Gheorghe Vilmoş

– locul 10 – bob-4: Ion Panţuru, Ion Zangor, Dumitru Pascu, Dumitru Focşeneanu

– locul 12 – bob-2: Dragoş Panaitescu, Dumitru Focşeneanu

– locul 17 – patinaj artistic: Gyorgy Fazekas

– locul 20 – schi alpin, slalom: Virgil Brenci

– locul 26 – schi alpin, slalom uriaş: Dan Cristea

– locul 28 – biatlon, 20 km: Victor Fontana

– locul 32 – biatlon, 20 km: Gheorghe Vilmoş

– locul 33 – schi alpin, slalom uriaş: Virgil Brenci

– locul 34 – biatlon, 20 km: Nicolae Veştea

– locul 39 – schi alpin, coborâre: Dan Cristea

– locul 48 – schi alpin, coborâre: Virgil Brenci

– locul 52 – biatlon, 20 km: Constantin Carabela.

Cele mai citite

Related Articles