“Muzeul satului” de la Mănăstirea Mălainița, din Valea Timocului (Serbia)

Un nou proiect prinde contur în curtea Mănăstirii Mălainița a comunității românești din Valea Timocului – Serbia și anume salvarea vechilor case din satele din apropiere, inițiativa aparținând vicarului Timocului – Prea Onotarul părinte Bojan Alexandrovici.

Sunt, de fapt, case vechi, sălașe vechi, pe care la noi lumea nu le mai prețuiește! Aici trebuie să înțelegem și o situație în care s-a aflat neamul nostru și ne aflăm și noi, unde aproape 200 de ani ni-i s-a spus că suntem clasa a doua și satele românești sunt mai sărace, iar acum, când ai noștri s-au dus în străinătate și au mai câștigat vreun bănuș, au un complex : să nu se vadă ce au fost vreodată și să se vadă acum case mari! De fapt, bogăția este în acele case mici! Și acum toți le sparg și le ard, iar unde văd, unde încerc, unde pot, unde am putere, le cumpăr, unii mi le și donează, pentru că mai mult costă să le transporți, să le desfaci și să le refaci aici, în curtea mănăstirii! Dar unele reprezentative care sunt bogăția neamului nostru, a istoriei, culturii, arhitecturii, cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să aduc unele dintre ele în curtea mănăstirii și de aceea se vede că sunt mai multe clădiri!

Unele dintre acestea vor fi muzee, legat de anumite lucruri și întâmplări din istoria noastră aici! Ultima adusă este ultima casă a satului bătrân Mălainița – când a fost jos, în vale, în centrul bătrân – ultima casă s-a păstrat și care a rămas aproape să cadă noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, am demontat-o și am montat-o în curtea mănăstirii și ea va fi tot un muzeu!, ne-a declarat Prea Onoratul părinte Bojan Alexandrovici – vicarul Timocului.

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles