Ucraina cere compensații după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul

Ucraina i-a cerut Iranului pedepsirea celor responsabili pentru doborârea avionului cu 176 de pasageri la bord şi compensaţii financiare pentru familiile victimelor.

Iranul a recunoscut, astăzi, că a doborât din greşeală avionul ucrainean.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris pe reţelele sociale că Iranul trebuie să se asigure că toţi cei vinovaţi vor ajunge în faţa justiţiei.

În acelaşi timp, preşedintele Zelenski a spus că Iranul  a dat dovadă de deschidere încă de la început şi a asigurat accesul la informaţii al experţilor ucraineni şi că, în aceste condiţii, Kievul se aşteaptă la o anchetă promptă şi obiectivă.

În această după-amiază, preşedintele Volodimir Zelenski va avea o discuţie telefonică cu omologul său iranian şi, apoi, se va adresa naţiunii, cele mai multe victime ale accidentului de avion fiind iranieni, canadieni şi ucrainieni.

Iranul a recunoscut, astăzi, după trei zile de la accident, că avionul a fost doborât din greşeală de apărarea sa anti-aeriană, în contextul tensiunilor cu Statele Unite.

Ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif, a denunţat ceea ce a numit aventurismul americanilor, iar preşedintele Hassan Rouhani a vorbit de o mare tragedie şi de o eroare de neiertat.

Gardienii Revoluţiei şi-au asumat responsabilitatea totală pentru doborârea avionului, în timp ce mulţi iranieni au transmis pe reţelele sociale mesaje de indignare pentru că adevărul nu a fost spus de la început.

Un cleric moderat, Ali Ansari a spus că este o tragedie naţională şi că modul în care a fost gestionată de autorităţi este şi mai tragic.

De asemenea, mulţi oameni s-au arătat furioşi pentru faptul că autorităţile nu au închis aeroportul, deşi cu câteva ore mai înainte executaseră un atac cu rachete asupra unor baze militare irakiene ce adăpostesc militari americani şi se aşteptau la represalii din partea Statelor Unite.

Sursa – romania-actualitati.ro

Cele mai citite

Related Articles