Opoziţia de la Kiev cere amplificarea protestelor

KievLuni, 3 februarie 2014

Liderii opoziţiei ucrainiene le-au cerut ieri manifestanţilor din Piaţa Independenţei din Kiev să îşi continue şi să îşi amplifice protestele până la schimbarea completă a puterii şi a sistemului de guvernare.

Totodată, Opoziţia a solicitat mediere internaţională şi ajutor financiar din partea Occidentului pentru soluţionarea crizei politice din ţară. Poziţia liderilor politici ai Opoziţiei este împărtăşită şi de protestatarii care se află pe baricadele care protejează aşa-numitul Maidan.

Sâmbătă, 1 februarie 2014

Administraţia Viktor Ianukovici intenţionează să instaureze starea de urgenţă pentru a implementa măsuri speciale în scopul reprimării manifestaţiilor, acuză partidul fostului premier Iulia Timoşenko, citat de AFP.

“Ancheta Serviciului ucrainean de securitate (SBU) privind presupusa tentativă ilegală de preluare a puterii este un element dintr-un scenariu de forţă pentru instaurarea stării de urgenţă”, a declarat Grigori Nemiria, un lider al partidului Batkivşcina.
“Comunicatul armatei, prin care i se cereau preşedintelui Viktor Ianukovici măsuri de urgenţă, este un alt element al acestui scenariu”, adaugă Nemiria, deputat şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru Integrare Europeană.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-au intensificat de aproximativ trei săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.

Opoziţia din Ucraina a avertizat sâmbătă ţările europene că o intervenţie a armatei împotriva manifestanţilor este “foarte probabilă”. Armata ucraineană l-a îndemnat vineri pe preşedintele Viktor Ianukovici să adopte “măsuri de urgenţă” pentru “stabilizarea” situaţiei din ţară, în contextul protestelor masive ale opoziţiei proeuropene.

Sursa: Mediafax

De același autor

Related Articles