Liga Arabă ţine marţi la solicitarea autorităţilor de la Cairo o reuniune de urgenţă privind situaţia din Libia, unde guvernul de la Tripoli a semnat două acorduri de cooperare cu Ankara, a anunţat luni organizaţia panarabă, cu sediul în capitala Egiptului, notează AFP.

Scufundată în haos de la prăbuşirea lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este în prezent împărţită între două autorităţi: Guvernul de uniune naţională (GNA) la Tripoli şi o putere reprezentată de mareşalul Khalifa Haftar în est.

Mareşalul Haftar, care a lansat la începutul lui aprilie o ofensivă pentru a cuceri capitala, a anunţat la 12 decembrie începutul unei noi „lupte decisive” pentru a cuceri Tripoli. El este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia.

La sfârşitul lui noiembrie, Turcia a semnat două acorduri cu GNA.

Unul se referă la cooperarea militară şi ajutorul pe care Turcia îl poate oferi GNA în lupta sa împotriva trupelor mareşalului Haftar.

Al doilea priveşte suveranitatea maritimă. El permite Turciei să emită pretenţii asupra unor vaste zone din Mediterana de Est bogate în hidrocarburi, spre nemulţumirea Greciei, Egiptului, Ciprului şi Israelului.

Reuniunea Ligii Arabe se va ţine la nivel de delegaţi permanenţi „pentru a examina situaţia din Libia şi riscul de escaladare ce ar putea ameninţa stabilitatea Libiei şi a regiunii”, potrivit unui comunicat al organizaţiei panarabe dat publicităţii luni.

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a denunţat la 17 decembrie orice veleitate de a controla Libia vecină, la două zile după o întâlnire la Istanbul între preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi şeful GNA, Fayez al-Sarraj.

„Nu vom autoriza pe nimeni să controleze Libia (…). Aceasta este o problemă ce ţine de securitatea naţională a Egiptului”, a declarat Al-Sisi, citat de mai multe mass-media aflate sub controlul statului.

Luni, preşedintele egiptean a discutat telefonic cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre „riscurile unei escaladări militare”.AGERPRES