Istoria Jocurilor Olimpice de iarnă: Ediţia a treia- Lake Placid 1932

Crossing The Finish LineSituată în nord-estul statului New York, în vecinătatea Canadei, Lake Placid era, la vremea aceea, o aşezare izolată şi lipsită de faima staţiunilor europene, motiv pentru care alegerea făcută de CIO a surprins lumea sportului.

Deschiderea oficială a celei de-a III-a Olimpiade de iarnă (4-15 februarie 1932) a fost făcută de Franklin Delano Roosevelt, la vremea aceea guvernatorul statului New York.

Fiind amplasată într-o depresiune a Munţilor Apalaşi, la o altitudine de doar 568 m, Lake Placid a atras un număr mai mic de sportivi decât ediţia precedentă, din cauza distanţei mari şi, implicit, a costurilor de transport.

Au fost prezente 17 naţiuni cu 278 de sportivi (246 bărbaţi şi 32 femei), care s-au întrecut la 14 probe (12 masculine, 1 feminină, 1 mixtă). Cele mai numeroase delegaţii au venit din SUA (92), Canada (68) şi Germania (20).

Eroul Jocurilor Olimpice de la Lake Placid poate fi considerat americanul Edward Eagan, care, la 44 de ani, a câştigat medalia de aur la bob, după ce, cu 12 ani în urmă, devenise campion olimpic de box (categoria semigrea) la JO de vară de la Anvers. Eagan este singurul sportiv din istoria olimpismului care deţine un titlu atât la Olimpiada de vară, cât şi la cea de iarnă.

Patinatoarea norvegiană Sonia Henie a câştigat pentru a doua oară titlul de campioană olimpică la proba feminină de patinaj artistic, iar patinatorul american de viteză John Shea a câştigat două medalii de aur, la fel ca şi compatriotul său Jaffee Irving, tot la patinaj.

Primele locuri în clasamentul general pe medalii: SUA (12 medalii, din care 6 de aur); Norvegia (10 medalii, din care 3 de aur); Suedia (3 medalii, din care una de aur); Finlanda (3 medalii, din care una de aur).

România a participat cu 6 sportivi, numai bărbaţi, într-un sport şi la două probe, obţinând 4 puncte şi locul 10 în clasamentul pe puncte.

– locul 4 la bob-2: Alexandru Papană, Dumitru Hubert;

– locul 6 la bob-4: Alexandru Papană, Dumitru Hubert, Alexandru Ionescu, Ulise Petrescu. Sursa:Agerpres

Cele mai citite

Related Articles