La Bucureşti, Parlamentul se reuneşte într-o şedinţă solemnă pentru a marca 30 de ani de la Revoluţia din 1989. La eveniment participă şi preşedintele Klaus Iohannis.

Şedinţa solemnă a Parlamentului care marchează 30 ani de la Revoluţia din decembrie 1989 va omagia jertfa eroilor revoluției care s-au sacrificat pentru răsturnarea regimului dictatorial. Vor susține alocuțiuni președintele României, Klaus Iohannis, șefii celor două Camere ale Parlamentului, Teodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu, premierul Ludovic Orban, reprezentanții grupurilor parlamentare, dar și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Pe de altă parte, la Camera Deputaților, marți, are loc ședința Comisiei pentru muncă, în cadrul căreia vor fi reluate discuțiile asupra celor două proiecte de lege inițiate de PNL și USR prin care se propune eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor acordate militarilor și magistraților. Cei care au inițiat documentele spun că prin abrogarea pensiilor speciale doresc rezolvarea problemei inechității între categoriile de pensionari.

Cristian Seidler, deputat USR: Există situaţii în care persoane au pensia mai mare decât venitul. Or, acest lucru, de fapt, încurajează nemunca.

PSD, aflat în opoziţie, prin vocea fostului ministru al finanţelor Eugen Teodorovici, susţine fie eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor militare, fie taxarea acestora.

Eugen Teodorovici: Asta este poziţia clară, fermă şi oficială a PSD: fie eliminarea pensiilor sociale, fie aprobarea acelui proiect care se află în parlament pe care l-am depus în acest an, cu taxarea acestor pensii care depăşesc anumite plafoane, cu excepţia celor din sectorul militar.

Cele două proiecte de lege figurează la vot şi în plenul Camerei Deputaţilor, săptămâna aceasta, sub rezerva depunerii rapoartelor. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Şi tot săptămâna aceasta este aşteptat în parlament premierul Ludovic Orban, pentru ca guvernul să-şi asume răspunderea pe proiectul de lege privind eliminarea unor prevederi din Ordonanţa de Urgenţă 114. Documentul vizează, printre altele, liberalizarea pieţei energiei şi a gazelor naturale până la finele anului viitor şi emininarea posibilităţii ca sumele din Pilonul II să poată fi trecute la Pilonul I. Parlamentarii se reunesc din nou în şedinţă comună solemnă sâmbătă, când are loc depunerea jurământului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru al doilea mandat de şef al statului, în urma alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie.

Parlamentul European va marca, astăzi, printr-o dezbatere, împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. Cu această ocazie va fi prezentată, în premieră, o declaraţie a Comisiei Europene. Vor urma, apoi, intervenţii ale liderilor grupurilor politice şi ale eurodeputaţilor, iar dezbaterea se va încheia cu o rezoluţie, care va fi suspusă la vot joi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI