Angajarea răspunderii guvernamentale

Premierul Ludovic Orban a atras atenţia, din nou, joi, asupra situaţiei extrem de dificile din punct de vedere financiar în care se află ţara.

De la tribuna Parlamentului, el a făcut apel la cumpătare şi a spus că bugetul pe anul viitor nu mai suportă cheltuieli suplimentare.

Avertismentul a fost lansat în timpul procedurii angajării răspunderii pentru legea plafoanelor, care stabileşte niveluri maxime pentru deficitul bugetar şi pentru cheltuielile cu salariile şi pensiile anul viitor.

Din pachetul de legi asumat joi de Guvern mai fac parte alte două proiecte privind vechimea pentru intrarea în magistratură şi cel pentru abrogarea unei ordonanţe, ce împiedica transportul copiilor la şcoală.

Nu vor putea intra, însă, în vigoare, pentru că PSD a anunţat că le va contesta la Curtea Constituţională.

Deşi aveau posibilitatea, social-democraţii au decis însă să nu depună o moţiune de cenzură.

Guvernul îşi propune un deficit bugetar pentru anul 2020 de 3,6% din PIB, iar pentru anul 2021 unul de 3,34% din PIB.

Bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio nouă cheltuială suplimentară.

Orice cheltuială suplimentară, care este rezultatul adoptării unor legi, va duce la creşterea deficitului sau la imposibilitatea de a efectua cheltuieli vitale pentru dezvoltarea economică a României.

Din opoziţie, PSD anunţă că va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care se amână creşterea vechimii pentru accederea în magistratură şi iniţiativa referitoare la transportul şcolar.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat: “Partidul Social Democrat a decis să depună o contestaţie la CCR, deoarece nouă ni se pare un conflict juridic, atâta timp cât o lege există în dezbatere în Parlament, ea să fie asumată de către Guvern.”

Marcel Ciolacu a mai spus că, în acest moment, PSD nu ia în calcul depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva cabinetului Orban.

Sursa – romania-actualitati.ro

Cele mai citite

Related Articles