Primul semn a fost dat la Timişoara, la 16 decembrie 1989. Luni, 16 decembrie, de la ora 17:00 începe seria de emisiuni speciale GPS Cultural dedicate celor 30 de ani de libertate. Ne reamintim cum a început totul, dar nu-i uităm nici pe cei care au luptat pentru libertate cu ani buni (sau cu mult) înainte de 1989: Paul Goma şi Doina Cornea. Revoluţionari din Timişoara, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, poeta Ana Blandiana se numără printre invitaţii Ancăi Mateescu.

La 20 decembrie 1989, Timişoara avea să se declare primul oraş liber de comunism din România, după cîteva zile de confruntări violente. Autorităţile au încercat să-i împrăştie pe manifestanţi, dar protestele s-au înmulţiţ transformîndu-se în revoltă anti-ceauşistă. Se fac arestări. Cel puţin 43 de persoane sunt împuşcate mortal. În vreme ce mediile oficiale, obediente regimului, tăceau, primele veşti despre zorii revoluţiei anticomuniste au venit pe calea undelor, de la München, de unde transmitea Radio Europa Liberă. În timpul dictaturii, postul de radio a însoţit milioane de români pe drumul spre libertate. Marţi, 17 decembrie, Matei Martin relatează despre Fenomenul Europa Liberă.

Dintre toate ţările foste comuniste, România a fost singura care a plătit libertăţii tribut de sânge. Ediţia specială din 18 decembrie a emisiunii GPS Cultural, realizată de Anamaria Spataru, este dedicată acestor momente. Îi veţi asculta pe Seniorul Corneliu Coposu, într-un interviu istoric despre detenţia sa, Horia Roman Patapievici şi poetul Florin Iaru, ambii arestaţi şi duşi la Jilava, pe dizidentul Radu Filipescu, cel care fusese arestat de mai multe ori şi torturat de securitate, iar la Revoluţie aproape a amuţit de fericire.

Unul dintre oamenii legaţi de evenimentele din Decembrie 1989 este procurorul militar general (r) Romeo Bălan, care a lucrat la cele aproximativ 100 de dosare privind evenimentele din decembrie de la Timişoara şi este cunoscut drept cel care i-a trimis în judecată pe generalii Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu. Cu el a stat de vorbă Luana Pleşea. Îl ascultaţi în ediţia de joi, 19 decembrie.

Ne-am propus să facem şi o reconstituire. Să ne amintim care era atmosfera ultimilor ani sub dictatura comunistă, ce s-a întâmplat în zilele revoluţiei şi în prima parte a anilor ‘90. Ne întrebăm, desigur, unde suntem acum, după 30 de ani. Ce am câştigaţ ce ne-am dorit să construim dar nu am reuşit. Pentru toate acestea am invitat doi prieteni să îşi aminteasca împreună: Ion Caramitru şi Mircea Dinescu. Interviul este realizat de George Gîlea şi îl veţi asculta vineri, de la ora 17:00.

GPS Cultural, ediţii speciale, 16-20 decembrie, de la ora 17:00, la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro.