[AUDIO] Prioritățile bugetare ale UE, în dezbatere la Timişoara

Prioritățile bugetare ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 este tema dezbaterii care va avea loc miercuri, 11 decembrie, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Dezbaterea este programată între orele 09:30-11:00, în Amfiteatrul A11 al Universității de Vest din Timișoara. Sunt așteptați studenți, profesori, reprezentanți ai administrațiilor publice locale și reprezentanți ai mediului privat, dar și orice cetățean interesat de viitorul Europei, prioritățile Uniunii Europene și modul de alocare și accesare a fondurilor europene ca instrument pentru dezvoltare.

La eveniment vor fi prezenţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, dar şi ai Ministerului Fondurilor Europene din România, spune Alina Strugariu, purtător de cuvânt la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest.

„Vor vorbi despre ce urmează la nivel european și național şi vor răspunde întrebărilor cetățenilor Vittoria Alliata di Villafranca din partea Comisiei Europene, director în cadrul Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană, şi ministrul Fondurilor Europene din România, Ioan Marcel Boloş. Evenimentul este organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în parteneriat cu Comisia Europeană și Universitatea de Vest din Timișoara”.

Vittoria Alliata di Villafranca este responsabilă de implementarea fondurilor structurale şi de investiţii europene în Bulgaria, Croaţia, Ungaria, România şi Slovenia. Pe lângă planificarea şi monitorizarea implementării acestor fonduri, unul dintre obiecivele sale este îmbunătăţirea capacităţilor administrative pentru realizarea de investiţii publice eficiente.

„Principala provocare este să ne asigurăm că fondurile sunt bine gândite şi cheltuite, astfel încât programele de investiţii agreate să fie implementate cu rezultate durabile pe termen lung pentru o dezvoltare sustenabilă şi inteligentă. Monitorizez cu atenţie implementarea  reformelor structurale esenţiale deoarece cred că acest lucru este prioritar pentru a obţine rezultate bune. Un alt lucru pe care îl am în atenţie este ca alegerea priorităţilor de investiţii prin intermediul fondurilor UE să se realizeze ţinându-se cont de nevoile specifice ale fiecărei regiuni, precum şi de motoarele de creştere agreate la nivelul UE: inovare, cercetare şi educaţie”.

Intervențiile UE pentru perioada 2021-2027 se vor concentra pe cinci priorități investiționale: O Europă mai inteligentă; O Europă mai verde; O Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale; O Europă mai socială şi O Europă mai apropiată de cetățenii săi, după cum spune Ciprian Alic, consilier în management la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Dezbaterea va fi urmată de o întâlnire a reprezentanţilor Comisiei Europene cu primarii din Reşiţa, Timişoara, Arad şi Deva.

De același autor

Related Articles