Președintele României, Klaus Iohannis îşi doreşte revenirea la alegerea primarilor din două tururi, la scrutinul local din luna mai.

Înainte de începerea Adunării Generale a Asociaţiei Muncipiilor din România, şeful statului a precizat că o abordare rezonabilă ar fi angajarea răspunderii Guvernului pentru o astfel de modificare legislativă, dacă acest lucru nu se va putea realiza în Parlament.

„Mesajele pe care le am pentru primarii municipiilor, sunt mesaje generale pe care le voi da şi celorlalţi primari, de exemplu, că eu îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi, sau că îmi doresc foarte mult să existe un parteneriat real între administraţia centrală prin Guvern şi administraţia locală, astfel încât toţi românii să primească o şansă să trăiască într-o localitate bine pusă la punct”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin generează opinii contradictorii în rândul politicienilor. Edilii marilor oraşe, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România, nu sunt de acord cu acest demers. Ei au spus că îşi doresc să rămână în vigoare legea actuală, care prevede un singur tur pentru alegerile locale. PNL, USR şi PMP, se pronunţă, în schimb, pentru alegerea primarilor în două tururi, iniţiativă susţinută şi de şeful statului. PSD şi UDMR nu exclud o moţiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban, dacă guvernul adoptă o ordonanţă sau îşi asumă răspunderea pe un pachet de legi electorale care să prevadă alegerea primarilor în două tururi.