Noi proiecte europene pentru municipiul Reşiţa, în valoare de peste 117 milioane lei

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest şi Primăria Municipiului Reşiţa au semnat astăzi, 9 decembrie 2019, la sediul ADR Vest, două noi contracte de finanţare, care vor asigura investiţii importante, în valoare totală de peste 117,5 milioane lei, în municipiul de pe Bârzava. Este vorba de două proiecte finanţate în cadrul Regio – Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020, după cum urmează:

– ‘Modernizarea transportului public electric şi amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reşiţa – faza 2’;

– ‘Amenajare spaţiu de agrement urban, inclusiv străzi şi utilităţi, precum şi interconectarea zonei marginalizate Mociur cu cartierele Centru şi Govândari printr-o promenadă, pistă de biciclete, reabilitarea şi creare de noi facilităţi de acces pietonal’.

Semnatarii contractului au fost Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, şi Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Proiectul privind modernizarea transportului public electric şi amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reşiţa – faza 2 face parte dintr-un pachet integrat de măsuri pentru reintroducerea transportului cu tramvaiul în Reşiţa. Proiectul contractat astăzi, prevede intervenţii pe tronsonul de la Bulevardul Republicii, până la intersecţia cu Bulevardul Muncii – strada Făgăraş şi până la Piaţa Republicii, în cartierul Muncitoresc, plus zonele de acces către străzile laterale. De asemenea, este inclusă şi modernizarea zonei pietonale Aleea Ineu. Se va moderniza calea de rulare a tramvaielor (infrastructură, suprastructură, aparate de cale, linii de depouri, reţea fir, substaţii de redresare etc.), în lungime de 9,363 kilometri, şi se vor construi/ moderniza 9 staţii de transport pentru călători. Linia cale de tramvai va fi înierbată – va rezulta o suprafaţă de 15.821 metri pătraţi de spaţiu verde, iar în zonă vor fi plantaţi 341 de arbori.

Totodată, noua investiţie cuprinde modernizarea infrastructurii rutiere pe 8,37 km (carosabil, trotuare, borduri, bolarzi etc.) şi reabilitarea integrală a structurii podurilor Doman şi Libertăţii, care vor avea o linie dedicată transportului public şi autovehiculelor de intervenţie. Prin proiect vor fi amenajate şi piste pentru biciclişti, trasee în lungime de 5,13 km. Valoarea totală a proiectului este de 94.707.278,61 lei, din care 22.037.842,51 lei finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 48 de luni. Investiţia este complementară altui proiect cuprins în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Reşiţa (PMUD) – ‘Modernizarea transportului public electric şi amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în municipiul Reşiţa – faza 1’, contractat în iulie 2019.

Cel de-al doilea proiect, care vine în sprijinul locuitorilor din zona urbană marginalizată Mociur a Reşiţei, prevede construirea unui centru multifuncţional aici şi realizarea unor amenajări pietonale şi rutiere care să asigure bune conexiuni cu alte cartiere.

Centrul multifuncţional va fi realizat pe Bulevardul Revoluţia din Decembrie nr. 40-42, unde vor fi demolate construcţiile existente si se va construi un nou imobil, cu două corpuri de clădire şi două etaje, având o suprafaţă desfăşurată de 4.226 metri pătraţi. Vor fi spaţii de tip centru de zi, pentru activităţi educative şi cultural-recreative şi se vor amenaja spaţii verzi de agrement şi pentru relaxare, adiacente centrului multifuncţional. De asemenea, proiectul prevede reabilitarea unei porţiuni din strada G.A. Petculescu, inclusiv trotuare (7.270 mp), drum care asigură legătura între zona Mociur şi cartierele Centru şi Govandari, amenajarea unei piaţete pietonale şi a aleilor perimetrale (1.716 mp). Totodată, vor fi amenajate 30 de locuri de parcare. Valoarea totală a investiţiei este de 22.819.085,17 lei, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 5.830.276,26 lei.

Durata de implementare este de 40 de luni. Cele două proiecte sunt finanţate prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de Investiţii 4e, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, respectiv Prioritatea de investiţii 4.3 – Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale.

1 COMENTARIU

  1. Pentru cartierul Secu cind se va face un plan de urbanistica si se va pune in aplicare .Si acolo așteaptă oameni de ani buni sa se faca ceva ,inafara de asistati sociali si tigani pe care ai trimite primăria nu vedem nimic .

    Doresc dacă se poate daca domnul primar are la cunoștință si despre această comunitate .

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles