Medieval: proiect de restaurare a Cetății Ineului

Primăria orașului Ineu a inițiat cercetările prealabile, necesare pregătirii proiectului de reabilitare a monumentului, aflată într-o stare avansată de degradare, între care cercetări arheologice preventive și de istoria artei.
Cercetările de parament s-au desfășurat în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul administrativ al autorităților locale și prin finanțările oferite de Fundația László Teleki prin Programul Rómer.
La lucrări au participat restauratorul de piatră Péter Módy, istoricii de artă Attila Weisz, Zsolt Kovács și Villő Szekeres-Ugron, studenta în istorie Melinda Keresztes, instituția muzeală din Arad fiind reprezentată de arheologul Florin Mărginean.
Cercetările arheologice și de paramanet prilejuite de proiectul de restaurare al Cetății Ineului au atras deja atenția specialiștilor și nu numai.
”Descoperirea unor componente arhitectonice, reutilizate la edificarea cetății de la începutul secolului al XVI-lea, vin să confirme importanța mănăstirii lui Dionisie, localizată în hotarul estic al Ineului. La zestrea de piese romanice provenite cel mai probabil din această mănăstire, de certă valoare artistică și stilistică, se adaugă componente din alte edificii pomenite de documentele vremii în Ineul medieval, ce pot fi atribuite stilului gotic sau renascentist”, Florin Mărginean, arheolog la Complexul Muzeal Arad. 

Cele mai citite

Related Articles