Desecretizarea raportului privind evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei reprezintă principala realizare a primei luni de mandat a noului ministru de interne. Marcel Vela şi-a prezentat joi bilanţul acestei perioade, dar a vorbit şi despre priorităţile sale.

Îmi doresc să am un mandat caracterizat de transparenţă, a fost prima frază cu care ministrul Ion Marcel Vela a început conferinţa de presă. El a precizat că este mulţumit de modul cum şi-au făcut datoria angajaţii din subordinea sa la cele două tururi de scrutin pentru prezidenţiale şi a spus că au fost cu 50% mai puţine contravenţii şi infracţiuni decât la alegerile din 2014.

Ministrul de interne a mai precizat că una dintre promisiunile pe care le-a făcut înainte de a deveni ministru a fost desecretizarea dosarului din 10 august 2018, şi acest lucru s-a întâmplat deja.

Marcel Vela: „Raportul a fost desecretizat în totalitate şi pus la dispoziţia procurorilor şi am dispus şi luarea măsurilor pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul staţiilor de emisie-recepţie în cele două zile,10 şi 11 august. După desecretizare se va putea stabili concret cine şi ce ordin a dat şi cum au fost puse acestea în aplicare. Pe scurt, se va stabili dacă au fost comise abuzuri împotriva protestatarilor şi cine a comis acestei abuzuri.”

Ministrul de interne a spus că este nemulţumit de modul cum se circulă în Bucureşti. El a precizat că le-a cerut poliţiştilor rutieri să fie cât mai mult în stradă, să dirijeze traficul şi anunţat că vrea să aibă discuţii cu consilierii generali şi cu primarul general, Gabriela Firea, pentru a se lua măsuri privind fluidizarea traficului în Bucureşti.

Una dintre propunerile sale este instituirea de sensuri unice de circulaţie acolo unde se poate.

Marcel Vela a mai anunţat că fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu, va fi numit şeful său de de cabinet. Acesta s-a făcut cunoscut pentru ieşirile sale publice în care combate corupţia şi este autorul unui roman autobiografic.

Sursa: RRA