[VIDEO-FOTO-AUDIO] Ziua Naţională a României în oraşele din Caraş Severin

2522

Reşiţa

Anul acesta sărbătorim centenarul introducerii administrației românești în Banat. Sub auspiciile împlinirii a 100 de ani de administrație românească, de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, la Reşiţa au fost două momente ce au marcat definitoriu crearea statului național român modern.

Peste 3500 de reșițeni au sărbătorit, astăzi, împreună Ziua Națională a României. Ceremonia s-a desfășurat, pentru prima dată, pe bulevardul Republicii, în fața Monumentului Eroilor din Parcul Tricolorului.  Au fost prezente oficialități județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor statului, militari activi și în rezervă. Prefectul Matei Lupu a primit onorul de la militarii Batalionului 183 Artilerie Mixtă General Ion Dragalina, după care a citit mesajul premierului Ludovic Orban.

„Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România, a însemnat pentru făuritorii ei împlinirea ”Visului de Veacuri, a Visului de Aur al României’, așa cum minunat descria acest moment al istoriei Regina Maria. Astăzi, la o distanță în timp de 101 ani – în care soarta României nu a fost lipsită de suferință, în anii de război, în anii de comunism și chiar și în istoria foarte recentă – sărbătorim Ziua Națională cu sentimentul adevăratei noastre eliberări și cel al împlinirii unui nou vis al românilor.”

La rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, a ținut o scurtă lecție de istorie.

„Acum 100 de ani, la 28 iulie 1919, administrația română s-a instalat în Banat, la opt luni după Proclamarea Unirii de către bănățeni. Gheorghe Dobrin a fost numit prefect pentru județul Caraș-Severin, cu sediul la Lugoj, iar Aurel Cosma pentru județul Timiș-Torontal, cu sediul la Timișoara. Unirea a fost consfințită prin intrarea armatei române în Timișoara la 3 august 1919, când peste o sută de mii de români din toate colțurile Banatului au venit atunci să-și întâmpine frații și să salute împlinirea “de facto” și “de jure” a Unirii. Visul unităţii naţionale a fost unul pentru care mulţi români şi-au dat viaţa de-a lungul timpului, iar sacrificiul lor nu trebuie uitat de generaţiile prezente şi viitoare. La acest ceas aniversar, se cuvine să aducem omagiul nostru tuturor celor care au contribuit, de-a lungul timpului, la făurirea şi apărarea Marii Uniri şi a României moderne. Adresez un mesaj tuturor românilor din țară, românilor din Diaspora, militarilor care se afla în teatrele de operațiuni, românilor din Republica Moldova. Pentru toți România este acasă. La multi ani români! La multi ani, România Mare! ”

Primarul Reșiței, Ioan Popa a preferat să citească o emoționantă scrisoare a unei adolescente care a adus în discuție marea problemă a românilor: plecarea tinerilor din țară.

Festivitatea s-a încheiat cu parada militară, formată în acest an, din 10 plutoane de la MApN și MAI. S-a remarcat defilarea detașamentului Asociației de Tradiții Militare Eugeniu de Savoya din Timișoara, care s-a prezentat în uniforma din 1918.


Caransebeş

Primăria Municipiului Caransebeş, Episcopia şi Casa de Cultură „George Suru” invită caransebeşenii să participe la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României – 1 Decembrie 1918. Şi anul acesta, evenimentul va avea loc în P-ţa Ellie Miron Cristea, începând cu ora 13.45.

PROGRAM:

Ora 13.45 * CONSTITUIREA DISPOZITIVULUI DE ONOARE;* ÎNTÂMPINAREA OFICIALITĂŢILOR;
* INTONAREA IMNULUI DE STAT AL ROMÂNIEI;
* TE DEUM;
* ALOCUŢIUNI DIN PARTEA OFICIALITĂŢILOR;
* INTRAREA TRIUMFALĂ A TRUPELOR ROMÂNEŞTI ÎN UNIFORME DE EPOCĂ DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ŞI ÎNCADRAREA LOR ÎN DISPOZITIVUL DE ONOARE;
* MÂNUIRI DE ARMAMENT ŞI MANEVRE MILITARE;
* TRAGEREA SALVELOR DE TUN;
* PARADA DISPOZITIVULUI DE ONOARE;
* DEPUNERE DE FLORI la Crucea Identităţii şi Demnităţii Naţionale din 1810;

De la ora 15.00, participanţii sunt invitaţi în faţa Casei de Cultură George Suru, la masa tradiţională, organizatorii pregătind 1500 de porţii de sarmale. Va urma un spectacol folcloric susţinut de taraful Olanii. Pe scenă vor urca soliştii de muzică populară Vanesa Olan, Adela Jurchescu, Daniela Văcărescu, Traian Barbu şi Ana Munteanu. Nu vor lipsi jocurile populare cu ansamblul Junii Gugulani, coregraf Adrian Jurchescu.

Ora 18.00 Sala de spectacole a Casei de Cultură – SEARĂ DE MUZICĂ CLASICĂ,
cu ansamblul de coarde „TYMES QUARTET” din Timişoara
COMPONENŢA:
Bianca Mihăiescu – sporana membra a Filarmonicii „Banatul” din Timisoara
Duţa Cristian – vioara membru al Operei de stat din Timisoara
Eugen Morăriţa – vioara membru al Operei de stat din Timisoara
Irina Vizir – viola membra a Filarmonicii Bantatul din Timisoara
Andrei Saramet – violoncel membru al Operei de stat din Timisoara

Intrarea la concert este liberă.

video- Centrul Național de Informare si Promovare Turistică Caransebeș

Moldova Nouă

Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură Moldova Nouă invită locuitorii să participe duminică, 1 decembrie 2019, la manifestările dedicate Zilei Naționale a României.

Ele vor avea loc la Monumentul Eroilor din Parcul Central al orașului (Boșneag). La 11:30, evenimentul va debuta cu o paradă militară și va continua începând cu ora 12:00 cu ceremonia religioasă săvârșită de un sobor de preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, evocarea evenimentului istoric și depunerea tradițională de coroane.

La sfârșitul evenimentului, ca în fiecare an, în mai multe puncte din Moldova Nouă, Moldova Veche, Măcești și Moldovița va fi servită tradiționala fasole.

sursa foto Primaria Moldova Noua


Bocşa

Ziua Naţionalã a României va fi marcatã la Bocşa începând cu ora 12.30. Programul cuprinde un Te Deum, depuneri de coroane şi intonarea imnului.

De la ora 13.00 va avea loc un spectacol artistic dedicat centenarului. Participa elevi si prescolari din institutiile de invatamant din oraş, formaţiile Ceata Bocşanei şi Junii Bocşanei. Participanţii sunt invitaţi la final şi la o porţie de fasole.


Băile Herculane

În stațiunea de pe Valea Cernei, festivitățile dedicate Zilei Naționale a României vor avea loc de la ora ora 12.00, în Parcul Central.

Participă reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local Băile Herculane. Nu vor lipsi produsele tradiționale și vinul fiert, oferite din partea organizatorilor.

Comentariile sunt închise.