Procurorii belgieni au distrus mai multe servere de internet folosite de gruparea Stat Islamic (ISIS), fiind închise mai multe conturi şi website-uri administrate de aceasta, în cadrul unei operaţiuni conduse de agenţia europeană de poliţie, Europol, transmite luni, 25 noiembrie, agenţia de presă Belga. 

Europol a comunicat că în cursul zilei de luni va face publice detalii ale acestei iniţiative. „Am reuşit să închidem un mare număr de conturi şi o serie de website-uri”, a declarat Eric Van Der Sypt, purtătorul de cuvânt al procuraturii, citat de Belgia. Într-un comunicat, Europol afirmă că a colaborat cu nouă dintre cele mai mari platforme de internet pentru a contracara operaţiunile de propagandă ale ISIS, inclusiv cu Google, Twitter, Instagram şi Telegram. 

Pe website-ul Europol se precizează că au fost analizate „clipuri de propagandă, publicaţii şi conturi de reţele sociale ce susţin terorismul şi extremismul violent”, pe durata a două zile, în decursul săptămânii trecute. „Telegram a fost furnizorul de servicii online unde au fost găsite cele mai multe materiale ilicite. În consecinţă, un număr semnificativ de actori cheie din reţeaua ISIS de pe Telegram au fost eliminaţi de pe această platformă”, a precizat Europol, apreciind sprijinul acordat de Telegram în „eradicarea conţinutului ostil”.

Sursa: RRA