Doar 5 judeţe din ţară nu au fost afectate până acum de pesta porcină africană. Printre acestea se numără şi judeţul Caraş-Severin, a spus şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Dorin Imbrea.

Astăzi, la sediul Prefecturii a avut loc o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor. Cu acest prilej a fost aprobat şi un plan de  măsuri preventive pentru a evita apariția și răspândirea virusului pe teritoriul județului Caraș-Severin.

Planul de măsuri suplimentare pentru prevenirea şi combaterea Pestei Porcine Africane în efectivele de porcine şi mistreţi de pe teritoriul judeţului Caraş-Severin cuprinde o serie de măsuri, cum ar fi:

– supravegherea stării de sănătate a animalelor sălbatice

– intensificarea controalelor cu privire la interzicerea creşterii suinelor în zone extravilane (la nivelul stânelor, cantoanelor forestiere, obiectivelor turistice, societăţilor agricole, clădirilor dezafectate)

– intensificarea controalelor rutiere în vederea descurajării comerţului ilegal cu porcine şi produse provenite de la acestea

– intensificarea controalelor privind circulaţia şi respectarea prevederilor privind mişcarea porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc

– informarea populaţiei cu privire la evitarea achiziţionării de animale şi produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate şi fără documente sanitare veterinare.