Peste 30 de copii din localitatea Alibunar sunt infectați cu varicelă

Peste 30 de copii din localitatea Alibunar şi din satele care aparțin acestei comune sunt infectați cu varicelă.

Centralizarea arată că vârful epidemiei a fost în luna septembrie a.c. când la Alibunar au fost înregistrate câteva cazuri, însă  cele mai multe au fost înregistrate în luna octombrie, când la medic au fost aduşi în  jur de 30 de copii infectaţi cu varicelă.

Despre această boală contagioasă am aflat mai multe de la Medicul Specialist, de la secția de Pediatrie din Alibunar, Dr. Ratkovic Milenko. Care ne zice că, varicela, cunoscută şi sub denumirea în limba sârbă  “boginje” , este o boală contagioasă  cauzată de virusul varicelo-zosterian. Boala provoacă o erupție, mâncărime, oboseală si febră. Erupția apare mai întâi la nivelul stomacului, spatelui si feței şi se poate răspândi  pe tot corpul.

Virusul are trei faze şi durează trei săptămâni, în care copiii trebuie supravegheați de către părinți, în caz că febra trece de un anumit prag, mai exact când se apropie de 39, este indicat ca părinții să se prezinte cu copilul la medic. Acest virus se transmite cu usurinţă de la o persoană la alta. Boala se transmite cel mai frecvent pe cale respiratorie, prin aer, de la o persoana bolnava care tuşeşte sau strănută. Mai rar, virusul se transmite prin secreţiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. Severitatea virusului variază  de la o persoană la alta. Varicela este mult mai severă  si cauzează  complicații  la femeile gravide, la nou-născuți, la copii cu vârstă  de peste 15 ani si la persoanele care au sistemul imunitar slăbit. Adriana PETROI

Cele mai citite

Related Articles