[AUDIO-FOTO] Eftimie Murgu, pus la loc de cinste alături de marile personalităţi ale neamului românesc

Bustul omului politic paşoptist almăjean va fi expus la Palatul Parlamentului, alături de celelalte personalităţi.

O solicitare în acest sens a fost formulată în această primăvară de deputatul cărăşean Ion Tabugan şi aprobată la începutul săptămânii de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Ion Tabugan spune că a vrut să arate întregii ţări că Banatul are personalităţi care au contribuit la istoria modernă a României şi trebuie puse la loc de cinste.

„Vă rog să aprobați expunerea bustului pe o perioadă de minimum un an, cu posibilitatea prelungirii, la intrarea S1, corp A2, unde sunt amplasate și celelalte busturi, lucrări de autentică valoare, cu mențiunea că lucrarea este asemănătoare din punct de vedere al dimensiunilor cu celelalte sculpturi aflate în galerie, iar expunerea va fi făcută pe un soclu identic cu celelalte”, precizează deputatul în cererea transmisă Biroului permanent.

Bustul este din bronz, a fost sculptat de artistul timişean Aurel Gheorghe Ardeleanu şi a fost realizat cu sprijinul Asociației Culturale Țara Almăjului. În urmă cu două săptămâni, opera de artă a fost binecuvântată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prezent în parohia Eftimie Murgu.

Bustul lui Eftimie Murgu va fi expus în holul Parlamentului alături de cele ale altor personalităţi precum: A.I. Cuza, Mihai Viteazu, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu, Gheorghe Doja sau Ştefan cel Mare.

Mai trebuie precizat că localitatea natală a lui Eftimie Murgu îi poartă numele şi el este şi un simbol al Universităţii din Reşiţa.

Eftimie Murgu are şi în Timişoara o statuie, în faţa Facultăţii de Medicină, piaţa purtând numele revoluţionarului bănăţean.

Cele mai citite

Related Articles