Alegeri prezidenţiale 2019 – MAI: 146 de sesizări privind săvârşirea unor posibile contravenţii şi infracţiuni electorale, până la ora 19.00

66

Un număr de 146 de sesizări privind săvârşirea unor posibile contravenţii şi infracţiuni electorale au fost înregistrate până la ora 19.00, dar peste 70 dintre semnalările de incidente electorale nu s-au confirmaţ potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Poliţiştii fac cercetări privind 28 de posibile fapte de natură penală.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a declaraţ duminică seară, că în cele 12 ore de la deschiderea secţiilor de voţ nu au fost înregistrate evenimente care să afecteze grav procesul de votare sau climatul de siguranţă publică.

Până la acest momenţ la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată al MAI au fost înregistrate 146 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii şi infracţiuni electorale. Peste 70 dintre semnalările de incidente electorale nu s-au confirmat. Poliţiştii efectuează cercetări cu privire la 28 de posibile fapte de natură penală“, a spus Dajbog.

Ea a menţionat că, de la începerea votării, au fost constatate 23 de contravenţii, fiind aplicate 9 avertismente şi amenzi de peste 12.000 de lei.

Cele mai multe sesizări de incidente electorale au fost înregistrate în Dolj (18), Bucureşti (15), Giurgiu (13), Argeş (9), Dâmboviţa şi Vrancea cu 8.

Potrivit lui Dajbog, poliţiştii argeşeni au deschis dosar penal pentru coruperea alegătorilor după ce au depistat în trafic un microbuz plin cu persoane, care se deplasa cu alegători la o secţie de votare din Recea.

De asemenea, se fac cercetări în mai multe cazuri în care alegătorii şi-au postat pe reţele de socializare fotografii cu buletinul de vot.

Poliţiştii din judeţul Dolj au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale după ce un membru al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă la domiciliul unei femei de 74 de ani, a aplicat ştampila de vot în locul acesteia, iar soţul a semnat în listele electorale în locul ei.

În judeţul Suceava se fac cercetări după ce membrii unei secţii de vot s-au deplasat cu urna mobilă, fără a fi însoţiţi de reprezentanţi MAI. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la o secţie din judeţul Vaslui. La o altă secţie de votare, tot din judeţul Vaslui, urna de vot a fost desigilată după ce un alegător a introduş din greşeală, lista electorală în acelaşi timp cu buletinul de vot.

Un bărbat din Focşani a fost sancţionat cu avertisment după ce a reclamat la 112 că nu a fost lăsat să voteze când, de fapţ se prezentase la altă secţie de votare decât cea la care era arondat.

Un bărbat cu dublă cetăţenie a depus plângere pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale împotriva preşedintelui unei secţii de votare din Sibiu, care nu i-ar fi permis să voteze cu cartea de identitate provizorie, bărbatul fiind lăsat să voteze însă de preşedintele altei secţii.

“Având în vedere că până la acest moment nu au fost incidente deosebite care să influenţeze buna desfăşurare a procesului electoral sau climatul de ordine publică, ministrul Ion Marcel Vela mulţumeşte cetăţenilor care astăzi şi-au exercitat dreptul la vot în mod corect şi democratic”, a transmis Dajbog.

Ea a menţionat că, deşi mai sunt doar câteva ore până la finalizarea procesului de voţ colegii din teren şi din Centrul Naţional de Conducere Integrată îşi vor încheia misiunea doar după ce toate documentele destinate votării vor fi transportate sub pază la birourile electorale.