Peste 15.000 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota la scrutinul de astăzi

Peste 15.000 de detinuti si-au exprimat intentia de a vota la scrutinul de duminica, anunta Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

La Penitenciarul “Popa Şapcă” Timişoara la ora actuală sunt 780 de persoane private de libertate, dintre acestea 605 şi-au exprimat intenţia îm scris de a-şi alege preşedintele pentru următorii 5 ani.

Conform sursei citate, ca urmare a centralizarii cifrelor din teritoriu, situatia statistica estimativa joi indica faptul ca 15.043 de persoane private de libertate cu drept de vot si-au exprimat în scris intentia de a participa la scrutinul de duminica.

Numarul detinutilor cu drept de vot se ridica la 17.660, iar al persoanelor private de libertate custodiate de ANP la 20.380.

“Subliniem faptul ca situatia numerica centralizata la data de 07.11.2019 este estimativa, termenul limita pentru depunerea listelor nominale si a cererilor, la sectia de votare în a carei raza teritoriala se afla penitenciarul sau locul de detinere, fiind preziua votarii, cel mai târziu la ora 20,00”, precizeaza ANP într-un comunicat.

Potrivit unei decizii a BEC, alegatorii detinuti în baza unui mandat de arestare preventiva sau care se afla în executarea unei pedepse privative de libertate, dar carora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, voteaza prin intermediul urnei speciale.

În acest senº în vederea asigurarii exercitarii în bune conditii a dreptului persoanelor private de libertate de a vota, la nivelul unitatilor subordonate ANP au fost dispuse urmatoarele masuri: identificarea persoanelor private de libertate cu drept de vot si informarea acestora cu privire la posibilitatea exercitarii dreptului de vot prin intermediul urnei speciale; informarea detinutilor cu drept de vot cu privire la necesitatea formularii cererilor privind exercitarea dreptului de vot; depunerea diligentelor necesare eliberarii actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu poseda sau preschimbarii celor al caror termen de valabilitate este expirat; depunerea listelor nominale, împreuna cu cererile, la sectia de votare în a carei raza teritoriala se afla penitenciarul sau locul de detinere; stabilirea si amenajarea unui spatiu corespunzator în cadrul unitatii, pentru amplasarea urnelor si a cabinelor de voþ tinându-se seama de numarul aproximativ al persoanelor private de libertate participante la alegeri, mentioneaza ANP.

Sursa – agerpres.ro

Cele mai citite

Related Articles