Parlamentul Marii Britanii a ales un nou preşedinte

43

Parlamentarii din Marea Britanie l-au ales luni pe laburistul Lindsay Hoyle pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului de la Londra, urmând să preia rolul de arbitru pentru următoarea repriză parlamentară de luptă prelungită privind Brexitul.

În ultimii trei ani de când Marea Britanie a votat pentru retragerea din Uniunea Europeană, preşedintele Parlamentului a jucat un rol din ce în ce mai influent în procesul dezbaterii parlamentare privind bunele şi relele Brexitului şi în procesul adoptării legilor necesare pentru implementarea Brexitului. Preşedintele Parlamentului Marii Britanii este un arbitru al disputelor procedurale din Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentului, şi are puterea de a decide ce provocări la adresa planurilor guvernului conservator vor primi undă verde.

Fostul preşedinte al Parlamentului de la Londra, John Bercow, care a demisionat săptămâna trecută după 10 ani în funcţiune, a fost acuzat că a încălcat convenţiile şi i-a favorizat pe cei care doreau să blocheze planurile guvernului privind Brexitul. Alţii, însă, l-au elogiat pe John Bercow că a împuternicit legislativul să supravegheze mai strict executivul.

“Voi fi neutru, voi fi transparent”, a declarat Lindsay Hoyle, în vârstă de 62 de ani, după ce colegii săi l-au dus tras de mâini, conform tradiţiei, până la fotoliul de preşedinte al Parlamentului.