Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) 2019, care a debutat în luna iunie cu evenimentele din secţiunea FEST Outdoor, revine în perioada 3-11 noiembrie cu spectacole indoor, care propun publicului spectacole-reper, dezbateri interactive şi lansări de carte.

Ediţia autumnală a FEST-FDR 2019 aduce, în cele nouă zile de festival, 250 de artişti din întreaga ţară, care vor evolua pe patru scene pregătite pentru cele 21 de spectacole, oferind iubitorilor de teatru experienţe şi emoţii pozitive, posibile răspunsuri tuturor celor care vor să-şi pună întrebări, dar şi o transformare interioară şi a tot ceea ce-i înconjoară, se arată într-un comunicat al Teatrului Naţional Timişoara Timişoara, iniţiator şi organizator al festivalului.

„Dar dincolo de cifre, FEST-FDR 2019 înseamnă mult mai mult. Despre familie, libertate, etică, tandreţe, laşitate, indiferenţă, responsabilitate, credinţă, alegeri individuale, lenevie, ratare, minciună, riscuri neasumate de unii, dar suportate de ceilalţi, despre Sens şi Umanitate, la 30 de ani după ’89, acestea sunt lucrurile despre care vom vorbi prin spectacolele ediţiei 2019 a FEST-FDR”, precizează managerul Teatrului Naţional, Ada Hausvater.

După evenimentul de deschidere, care va avea loc duminică seară, în Sala Mare a Teatrului Naţional, prima zi a festivalului debutează cu „Pansion Eden”, un spectacol al celebrului teatru croat ZKM, spectacol care poartă marca Arpad Schilling şi care pune în discuţie teme extrem de puternice şi de actuale ale societăţii contemporane, plecând de la un caz real petrecut cu puţin timp în urmă, când într-un camion au pierit mai mulţi imigranţi clandestini.

Tot duminică, de la ora 20,00, la Sala 2, Teatrul Naţional Timişoara prezintă premiera festivalului „Sunt o babă comunistă”, cu scenariul semnat de Călin Ciobotari, după romanul lui Dan Lungu.

Luni, 4 noiembrie, în Sala Teatrului German, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj prezintă spectacolul „Ilegitim” (Adrian Sitaru), iar în Sala Mare a Teatrului Naţional are loc spectacolul „Pe unde umblă copilu’ ăsta?”, ai cărui protagonişti vor construi, în cadrul Atelierului Identitate, un spectacol rezultat dintr-o serie de întâlniri publice despre fenomenul freestyle. Atelierul Identitate este un proiect cultural conceput şi realizat de Teatrul Naţional din Timişoara, proiect în parteneriat cu Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, finanţat de Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Ziua de luni se încheie într-o notă diferită, „Despre tandreţe” (Matei Vişniec, regia Felix Alexa), la Sala 2.

Sursa – agerpres.ro