Cărăşenii predispuşi la AVC?

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) este marcată în data de 29 octombrie în toată lumea, dar şi în Caraş-Severin, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra riscurilor producerii unui accident vascular cerebral. Datele statistice arată că pâna la 80% dintre accidentele vasculare se pot preveni printr-un stil de viaţă sănătos şi prin controale medicale periodice.

AVC-ul se produce atunci când se opreşte fluxul sangvin dintr-o arteră importantă care irigă creierul, explică medicul Emil Bunda. Din statisticile Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, se pare că numărul celor care suferă un AVC este în creştere. Cele mai predispuse sunt persoanele vârstnice, obeze, cu afecţiuni cardiace. AVC-ul poate fi de trei tipuri: ischemic (care apare din cauza unui cheag de sânge care blochează o arteră); hemoragic (determinat de o ruptură a peretelui unui vas de sânge din creier, ducând astfel la acumularea sângelui intracerebral şi blocând transportul de oxigen şi substanţe nutritive) şi ischemic tranzitor, denumit uneori accident vascular cerebral minor sau “mini AVC”, atunci când semnele unui AVC sunt prezente, dar dispar în maxim 24 de ore.

8 pasi pe care trebuie să-i faci pentru a preveni un AVC:

  1. Monitorizeaza-ţi tensiunea arteriala
  2. Controleaza-ţi colesterolul
  3. Mentine-ţi glicemia la nivel scăzut
  4. Mişcare
  5. Mănâncă sănătos
  6. Slabeşte, dacă este nevoie
  7. Renunţă la fumat
  8. Cere sfatul medicului în legătura cu aspirina sau cu alte medicamente (aspirina nu este potrivită pentru oricine, prin urmare, asigură-te că vorbeşti cu medicul înainte de a lua aspirina ca tratament).

Cum se produce un AVC

Multe persoane cred că un AVC se produce la nivelul inimii, însă acesta are loc la nivel cerebral. Accidentul vascular cerebral este o boală care afectează arterele care duc către creier şi care sunt prezente la nivelul creierului. Creierul este un organ extrem de complex – acesta controlează diferite funcţii ale organismului. Cand se produce un AVC, iar fluxul sanguin nu poate ajunge în regiunea care controlează o anumita zonă a corpului, acea zona nu va funcţiona asa cum ar trebui. Totodata, cand se produce un AVC, o parte din creier nu poate obţine sangele (şi oxigenul) necesar si prin urmare, celulele cerebrale mor.

În plus, persoanele care au suferit un accident vascular cerebral sau un anevrism sunt nevoite să scoată din buzunar pentru terapie, peste 2.000 de euro. Şi asta deoarece în Caraş-Severin, spitalele nu au contracte de colaborare cu logopezi, pentru ca tratamentul să fie gratuit. Psihoterapeuţii au încercat să le explice managerilor efectele unei astfel de terapii, însă nu a primit niciun răspuns concret.

Cele mai citite

Related Articles