Premierul desemnat Ludovic Orban urmează să prezinte, oficial, lista candidaţilor pentru posturile de ministru

Premierul desemnaţ Ludovic Orban, urmează să prezinte, astăzi, oficial, lista candidaţilor pentru posturile de ministru. Împreună cu programul de guvernare vor fi depuse, la Parlament, în această după-amiază.

Calculele pentru învestirea noului guvern arată însă că, în acest moment, liberalii nu au majoritatea necesară pentru votul de învestitură, după ce ieri negocierile cu partidul condus de Victor Ponta au eşuat. Premierul desemnat spune însă că este în continuare optimist şi că ar mai putea convinge individual 25 de parlamentari indecişi.

Lista de miniştri şi programul de guvernare, propuse de premierul desemnat Ludovic Orban, vor fi validate, astăzi, de forurile statutare ale PNL, într-o şedinţă a partidului, programată pentru ora 13:00, iar în cursul după-amiezii, se aşteaptă ca documentele să fie depuse la Parlament. Ludovic Orban a precizat că în desemnarea cabinetului său va ţine cont de discuţiile purtate cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare şi că preşedintele Klaus Iohannis va cunoaşte lista cu miniştri, înainte de atestarea ei în cadrul partidului. Totodată, premierul desemnat a declarat că sunt şanse ca noul executiv să treacă de Parlamenţ chiar dacă nu toţi liderii politici i-au dat un răspuns pozitiv.

Ieri, preşedintele PRO România, Victor Ponta, a precizat că partidul pe care îl conduce nu va vota guvernul Orban. Sub semnul întrebării se află şi sprijinul PMP, nemulţumit de hotărârea premierului desemnat de a prezenta în Parlament un guvern monocolor. De cealaltă parte USR şi ALDE au anunţat că au ajuns la un acord politic cu liberalii. UDMR a subliniat, la rândul său, că sunt şanse serioase ca executivul condus de Ludovic Orban să primească votul de învestitură, iar deputaţii grupului minorităţilor naţionale au precizat că vor susţine un guvern PNL.

sursa RRA