Depistarea precoce a cancerului la sân în Voivodina

În decurs de trei luni, în trei comune voivodinene la mamograful mobil, au fost controlate peste o mie de femei. Dintre acestea, la mai mult de 100 a fost confirmat cancerul de sân. La controale, trei din patru femei, au declarat că au făcut pentru prima dată mamografia, se menţionează într-un comunicat al Guvernului provincial.

Din cauza inaccesibilităţii mamografiei, mai ales în zonele rurale din Voivodina, Guvernul provincial a cumpărat anul acesta un mamograf mobil. De asemenea a prevăzut pentru anul viitor cumpărarea a încă unui mamograf mobil, pentru ca tot mai multe femei cu vârsta peste 40 de ani să aibă posibilitatea efectuării mamografiei, fără trimiteri la medic şi fără cardul de sănătate.

Conform datelor, în lume, la fiecare trei minute, o femeie este afectată de cancer la sân, iar în Serbia fiecare a 12-a femeie se îmbolnăveşte de această boală grea.

În semn de sprijin, în lupta împotriva cancerului la sân, din cauza căruia în Serbia mor anual 1.600 de femei, edificiul Guvernului provincial este luminat în roz.

sursa rtv.rs