Armata României va achiziţiona, de anul viitor, avioane fără pilot, atât pentru misiuni de cercetare, cât şi pentru luptă.

Primele drone vor fi de nivel tactic şi vor fi achiziţionate din bugetul destinat Apărării de 2% din Produsul Intern Brut – a declarat pentru Radio România Actualităţi, şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă:

„Făcând din nou apel la valoarea resursei financiare de care dispunem şi prioritizarea nevoilor, segmentul acesta de drone urmează să înceapă a fi finanţat şi achiziţionate pentru integrare în sistemul întrunit al Armatei Române. Programele de achiziţie urmează să înceapă în 2020 pentru o parte mai puţin semnificativă şi din 2021 sunt prevăzute linii de bugetare pentru drone care să poată să conteze”.

El a mai spus că Armata României va participa la Defender Europe 2020, cel mai amplu exerciţiu militar de după încheierea Războiului Rece şi care va implica aproximativ 37.000 de militari, dintre care în jur de 29.000 americani.

„Exerciţiul este unul de amploare – poate cel mai mare exerciţiu aflat pe planşeta planificatorilor. Am transmis documentele pentru participare, am discutat cu şeful apărării din Polonia, am transmiş de asemenea, scrisoarea de aprobare la nivelul comandantului Forţelor Terestre Americane în Europa, astfel încât anul viitor să putem să avem o participare consistentă, pe măsura nivelului de ambiţie şi pe măsura rolului pe care România îl joacă în tot ceea ce înseamnă deciziile aliate pentru descurajarea şi apărarea Flancului estic al NATO”.

Sursa: RRA