Lista şi harta interactivă ale celor 835 de secţii de votare din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe organizează 835 de secţii de votare în străinătate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019.

Toate secţiile de votare au fost validate de către Autoritatea Electorală Permanentă prin Hotărârea AEP nr. 38 din 20 octombrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 851, din 21 octombrie 2019.

Harta interactivă cu secţiile de votare şi lista completă a acestora pot fi consultate aici: http://www.mae.ro/node/49479

Organizarea celor 835 de secţii de votare din străinătate reprezintă rezultatul eforturilor susţinute şi al implicării tuturor şefilor de misiuni şi a personalului Corpului Diplomatic şi Consular aflat în coordonarea acestora.

Subliniem că buna funcţionare a unui număr record de secţii de votare în afara ţării, în condiţiile desfăşurării votului pe parcursul a trei zile, pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin, implică atât o coordonare strânsă între instituţiile partenere (Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), cât şi cooperarea cu formaţiunile politice care vor nominaliza reprezentanţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi cu comunităţile de români din străinătate.

Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără: Spania (143, faţă de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, faţă de 76 organizate la alegerile europarlamentare), Germania (80, faţă de 25 organizate la alegerile europarlamentare), Marea Britanie (72, faţă de 29 organizate la alegerile europarlamentare), Franţa (50, faţă de 17 organizate la alegerile europarlamentare), SUA (38, faţă de 31 organizate la alegerile europarlamentare), Republica Moldova (37, faţă de 36 organizate la alegerile europarlamentare), Olanda (25, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Belgia (23, faţă de 8 organizate la alegerile europarlamentare), Irlanda (16, faţă de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Danemarca (12, faţă de 7 organizate la alegerile europarlamentare), Austria (17, faţă de 9 organizate la alegerile europarlamentare), Grecia (11, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare), Portugalia (9, faţă de 5 organizate la alegerile europarlamentare), Elveţia (8, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare).

În ţările din spaţiul Uniunii Europene vor fi organizate 639 de secţii de votare.

De asemenea, menţionăm că, pe lângă secţiile de votare organizate, în mod tradiţional, în teatrele de operaţiuni din Afganistan, va fi organizată, în premieră, o secţie de votare şi în Mali, pentru a permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operaţiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali să îşi exercite dreptul de vot.

Reamintim că la alegerile prezidenţiale din anul 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secţii de votare, la alegerile parlamentare din anul 2016 au fost organizate 417 de secţii de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 au fost organizate 441 de secţii de votare.

Informaţii suplimentare:

Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Afacerilor Externe are atribuţii administrativ-organizatorice în pregătirea şi desfăşurarea procesului de votare în străinătate.

Procesul de votare în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile, respectiv pe 8, 9 şi 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin şi 22, 23 şi 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin. Programul secţiilor de votare este: vineri între ora locală 12.00 şi ora locală 21.00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7.00 şi ora locală 21.00.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de voţ pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora locală 23.59.

sursa Agerpres

foto mae.ro