Ziua internaţională a osteoporozei (OMS)

Marcată anual în data de 20 octombrie, Ziua internaţională a osteoporozei îndeamnă la o acţiune globală pentru combaterea osteoporozei şi a fracturilor cauzate de această afecţiune.

Organizată în fiecare an de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză (International Foundation for Osteoporosis), Ziua internaţională a osteoporozei implică nişte campanii prin societăţile naţionale ale pacienţilor cu osteoporoză din lumea întreagă.

Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză este cea mai mare organizaţie non-guvernamentală din lume dedicată sănătăţii oaselor şi prevenirii osteoporozei. Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză a fost lansată în 1998 la Congresul european privind osteoporoza organizat la Berlin, se arată pe site-ul www.iofbonehealth.org.

”La nivel mondial, o fractură la fiecare 3 secunde. Aceasta este osteoporoza!”, indică pe site-ul său Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză.

Osteoporoza este afecţiunea care face ca oasele să devină slabe şi fragile precum sticla. Cei afectaţi de osteoporoză pot avea o fractură de os chiar şi după cea mai uşoară cădere din postura verticală, sau printr-un simplu strănut sau o simplă aplecare pentru a lega un şiret la pantof. La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani sunt supuşi riscului de a suferi o fractură cauzată de osteoporoză.

Cu ocazia Zilei internaţionale a osteoporozei, Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză, împreună cu cele 250 de organizaţii membre din întreaga lume, îi îndeamnă pe toţi vârstnicii să fie conştienţi de factorii de risc ai osteoporozei şi să ceară avizul medicului în caz că sunt supuşi riscului.

Deşi există mulţi factori care pot indica o posibilă osteoporoză, printre cele mai frecvente semne sunt: o fractură de os după vârsta de 50 de ani produsă în urma unei căzături nu foarte grave; o pierdere în înălţime mai mare de 4 cm; utilizarea pe termen lung a glucocorticoizilor şi a altor medicamente care afectează oasele; o constituţie fragilă şi subponderală; antecedente de osteoporoză sau fractură de şold la părinţi.

O fractură de os la o persoană vârstnică poate schimba viaţa acesteia. Durerea acută, reabilitarea îndelungată, dizabilitatea pe termen lung, dependenţa de îngrijitori şi scăderea calităţii vieţii sunt doar câteva consecinţe. Fractura de şold poate chiar să pună viaţa în pericol, iar dintre cei care au suferit o astfel de fractură 40 la sută sunt incapabili să mai meargă singuri iar 60 la sută încă mai necesită asistenţă un an mai târziu.

Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză face totodată un apel către autorităţile din domeniul sănătăţii să acorde prioritate sănătăţii oaselor, reducând astfel costisitoarea povară economică cauzată de fracturile de fragilitate în ţările lor.

Ziua internaţională a osteoporozei a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, şi susţinută de Comisia Europeană, iar ulterior a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză. În anii 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-partener al marcării acestei zile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică. Osteoporoza afectează predominant femeile, dar şi bărbaţii se confruntă cu această boală. Potrivit datelor furnizate de OMS şi Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză, la nivel mondial osteoporoza afectează estimativ 200 milioane de femei. În Uniunea Europeană, spre exemplu, circa 30% dintre femeile aflate la menopauză sunt diagnosticate cu osteoporoză. Cele mai grave şi mai frecvente fracturi provocate de osteoporoză sunt cele ale coloanei vertebrale şi ale şoldului.

O dietă echilibrată, bogată în nutrienţi şi care conţine suficient calciu, vitamina D, proteine, vitamina K, magneziu, zinc ş.a. ajută persoanele de toate vârstele în menţinerea masei osoase.

Sursa – agerpres.ro

De același autor

Related Articles