O nouă serie de consultări cu partidele parlamentare, privind viitorul guvern

53

O nouă serie de consultări cu partidele parlamentare, privind viitorul guvern, ar urma să aibă loc, astăzi, la Cotroceni, în formulă restrânsă, dar, deocamdată, Preşedinţia nu a anunţat programul discuţiilor.

Ulterior, tot astăzi sau cel mai târziu mâine, ar urma să fie desemnat candidatul pentru postul de premier. După consultările de săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că se conturează deja varianta unui guvern PNL s-au constituit în jurul acestui partid. Calendarul dorit de şeful statului pentru instalarea noului guvern este destul de strânş însă cele mai multe partide parlamentare au pus deja condiţii în schimbul votului pentru investitură.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că, cel mai târziu mâine, va anunţat numele noului premier şi că nu va nominaliza pe nimeni de la PSD. Cele mai multe şanse pentru a forma un nou guvern le are Partidul Naţional Liberal, iar liderul acestuia, Ludovic Orban, ar putea ocupa funcţia de prim-ministru. Şi ALDE a anunţat că este normal ca liberali să propună viitorul guvern, pentru că au iniţiat moţiunea de cenzură, în urma căruia a căzut Cabinetul Dăncilă şi a anunţat că îi va susţine în Parlamenţ dar cu anumite condiţii. USR doreşte alegeri anticipate şi vrea ca viitorul executiv să le organizeze la începutul anului viitor. Împotriva alegerilor anticipate s-au pronunţat PMP şi UDMR, ultimii vor face o propunere de prim-ministru preşedintelui Klaus Iohanniş iar PMP doreşte ca noul executiv să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. PRO România nu a exclus o eventuală participare la guvernare.

La consultările de la Palatul Cotroceni nu a participat PSD, liderul acestuia Viorica Dăncilă a anunţat ulterior că va susţine un guvern format de PNL, dacă nu o să scadă salariile şi pensiile.