Franţa doreşte încetarea imediată a ofensivei turce lansate în nord-estul Siriei

25

Franţa îşi va intensifica eforturile pentru o ”încetare imediată a ofensivei turce” contra forţelor kurde în nord-estul Siriei, a anunţat duminică preşedinţia franceză, într-un comunicat citat de AFP.

Comunicatul a fost dat publicităţii după o reuniune a Consiliului de apărare şi securitate naţională, sub preşedinţia şefului statului francez Emmanuel Macron.

”Franţa îşi va accentua eforturile diplomatice, în strânsă coordonare cu partenerii săi din coaliţia contra Daesh (acronimul în arabă pentru Statul Islamic), în cadrul Uniunii Europene, al NATO şi al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a obţine încetarea imediată a ofensivei turce în desfăşurare”, arată comunicatul citat.

Preşedintele Macron a declarat că ofensiva lansată de Ankara poate avea ”consecinţe umanitare dramatice, o renaştere a Daesh în regiune şi o destabilizare durabilă a nord-estului Siriei”. ”Franţa condamnă în termenii cei mai fermi” această ofensivă, a adăugat şeful statului francez.

Potrivit acestuia, prioritatea absolută trebuie să o reprezinte împiedicarea revitalizării Daesh în regiune.

Ofensiva turcă în nord-estul Siriei, intrată luni în şasea a zi, a provocat proteste internaţionale şi s-a soldat cu peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi cu strămutarea a peste 130.000 de persoane.