România figurează cu cele mai multe sesizări la OLAF

Cazurile de fraudă şi nereguli financiare cu fonduri europene raportate în cursul lui 2018 la nivelul Uniunii reprezintă peste 580 de milioane de euro, din care aproximativ 320 de milioane au fost recuperate, indică datele prezentate în raportul anual al Oficiului European de Luptă Antifraudă – OLAF.

România este în topul ţărilor membre în ceea ce priveşte semnalarea unor nereguli, după Italia, dar cu cifre în creştere în privinţa raportărilor. 

România figurează cu cele mai multe sesizări la OLAF, 477 de cazuri în ultimii cinci ani, și ocupă locul al doilea după Polonia în funcție de valoarea fraudelor raportate – arată documentul de lucru al instituției. 

Ţara noastră a raportat fraude de peste 62 de milioane de euro, locurile 3 și 4 fiind completate de Franța și Bulgaria, cu sume de aproape 29 de milioane și respectiv 25 de milioane de euro.

Numai în cursul anului trecut România a raportat cele mai multe fraudă în domeniul agriculturii, alături de Italia. Bucureștiul se află și pe un nedorit loc fruntaș la capitolul documente falsificate, aceasta fiind principala metodă de fraudare a fondurilor europene. 

În privința sumelor recuperate în cursul anului trecut Germania se situează pe prima poziție, cu 85 de milioane de euro, urmată de Franța cu 84 de milioane. Analiza OLAF arată că procedurile de recuperare a pagubelor se întind frecvent pe mai mulți ani din cauza procedurilor juridice și administrative complexe sau ca urmare a impactului financiar de amploare.

Sursa – romania-actulitati.ro