Foşti responsabili militari americani îl acuză pe Donald Trump de ”abandonarea” kurzilor

Presedintele SUA, Donald Trump, este tinta criticilor unor fosti responsabili ai US Army de ‘abandonarea’ kurzilor, aliatii Statelor Unite ale Americii, prin retragerea trupelor americane din nordul Siriei, lânga frontiera turca, ceea ce a deschis calea ofensivei declansate în urma cu o zi de Ankara, informeaza AFP.

Turcia a lansat miercuri asaltul pregatit de mai mult timp, la numai câteva ore dupa ce Donald Trump a anuntat ca ’50 de soldati’ americani au parasit ‘zona’ în siguranta, lasându-i astfel pe kurzi – considerati de catre Ankara drept o amenintare – expusi.

Fostul sef al fortelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Joseph Votel, l-a acuzat pe presedintele SUA de abandonarea aliatilor care, în majoritate grupati în cadrul Fortelor Democratice Siriene (FDS), au avut un rol crucial în lupta împotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

‘Aceasta politica de abandonare ameninta sa anuleze cinci ani de lupte împotriva Statului Islamic si va afecta serios credibilitatea si încrederea în americani în toate bataliile viitoare în care vom avea nevoie de aliati puternici’, a subliniat generalul, care a trecut în rezerva anul acesta. FDS au eliberat zeci de mii de kilometri patrati si milioane de persoane aflate în ghearele Statului Islamic. În cursul luptelor, acestea au înregistrat 11.000 de victime’, a amintit el în revista The Atlantic.

Spre comparatie, generalul (r.) Joseph Votel, aminteste ca doar sase soldati si doi membri ai personalului civil al SUA au fost ucisi în Siria.

Donald Trump declara de mult timp ca ar dori sa puna capat angajamentului SUA în Siria. El a sustinuţ de asemenea, ca tara sa nu poate face nimic împotriva urii existente între turci si kurzi.

Trump a sugerat miercuri ca SUA i-au ajutat suficient de mult pe kurzi, cheltuind ‘sume considerabile’ pentru a le furniza armament. ‘Acestea fiind spuse, îi iubim pe kurzi’, a remarcat el.

În pofida acestor argumente, Mark Hertling, fost comandant al fortelor terestre americane în Europa, a apreciat ca decizia lui Donald Trump ‘prevesteste un dezastru în viitor pentru Statele Unite’.

‘Kurzii din FDS – aliatii nostri de încredere în lupta împotriva Statului Islamic – sunt atacati de un aliat NATO, Turcia’, noteaza el într-o postare pe Twitter. ‘Repercusiunile pentru Statele Unite si NATO vor fi de durata si în detrimentul securitatii Europei si a lumii’, a apreciat acesta.

Potrivit unor responsabili ai Pentagonului, kurzii erau mai bine antrenati decât soldatii turci sau irakieni, de exemplu, pentru desfasurarea campaniilor de preluare a unor importante orase de sub controlul Statului Islamic.

‘Când armata irakiana s-a prabusiţ kurzii au fost cei care au fost în prima linie a atacului din partea Statului Islamic împotriva civilizatiei noastre, nu noi, nu turcii’, a tinut sa sublinieze Ruben Galledo, ales democrat si fost combatant în Irak. Abandonarea kurzilor este o atentionare frapanta ca ‘America pe primul loc (‘America First’) înseamna ‘America singura”, a avertizat el într-un mesaj pe Twitter. În afara Israelului, aliatul nostru cel mai puternic si cel mai important în Orientul Mijlociu, au fost kurzii… si i-am pierdut’, a opinat Galledo, avertizând ca SUA nu mai pot de acum înainte pretinde un anumit nivel de încredere din partea aliatilor lor.

Unii au facut o paralela cu razboaie anterioare în care americanii i-au lasat sa se descurce singuri pe aliatii lor, amintind în acest context guvernele din Laos si Vietnamul de Sud în anii 1970.

Senatoarea republicana Martha McSally, fost pilot în fortele aeriene ale SUA, care a fost de sase ori în misiuni în Orientul Mijlociu, a apreciat ca decizia lui Trump de a lasa cale libera Turciei a fost pur si simplu ‘proasta’. FDŞ aliatii nostri kurzi, au fost cei care au platit cel mai greu pret’, a declarat ea pentru Fox Radio. ‘Ei au fost cei care au rasturnat califatul’ Statului Islamic.

Cu toate acestea, exista voci care îsi exprima sprijinul pentru Trump în dorinta sa de a retrage trupele SUA din conflicte interminabile.

Potrivit lui Dan Caldwell, din lobby-ul Concerned Veterans For America, Donald Trump nu doreste decât sa puna interesele tarii sale pe primul loc.

‘Nu este în interesul nostru sa ne regasim în mijlocul unui vechi conflict între Turcia si kurzi în Siria, care exista înainte aparitiei Statului Islamic si a razboiului civil din Siria’, a declarat el pentru AFP.

sursa Agerpres

foto Agerpres