Centrul de Carte „Banatica” al Bibliotecii Judeţene “Paul Iorgovici” Caraş-Severin a inaugurat „Raftul American” în prezența Excelenței Sale Hans Klemm, Ambasadorul S.U.A. însoțit de autoritățile județene și locale, dar și de reprezentanții instituțiilor de cultură și educație din județ. Aproximativ 200 de cărți în limba engleză, ce acoperă toate genurile literare au ajuns pe rafturile Bibliotecii Județene “Paul Iorgovici” Caraş-Severin, cu dorința de a înlesni noi legături culturale între cele două națiuni și de a releva că prin cultură comunicarea se realizează mult mai bine și pe termen lung.

Cu acest prilej, Excelența Sa Hans Klemm a acordat un interviu în exclusivitate radioului reșițean:

Excelența voastră, vă mulțumim, este o onoare pentru Radio România Reșița să avem invitat pe Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm!

Ați vorbit foarte frumos de Elie Wiesel, cel care spunea –Nu vă întrebați unde a fost Dumnezeu, la Auschwitz întrebați-vă unde a fost omul… Este astăzi omul superior celui din perioada celui de-al II-lea Război Mondial?

„Nu este sigur, s-au petrecut alte acte de genocid din 1940 până în prezent, mă gândesc la cele întâmplate în Balcani,Bosnia-Herțegovina, în Rwanda,Africa.Deasemenea, înainte de a fi Ambasadorul S.U.A. în România am fost Ambasadorul S.U.A. în Timorul de Est și am văzut acolo cumplitele atrocități comise de indonezieni împotriva populației de acolo.Așadar, nu cred că putem spune că omul este mai puțin dispus să facă rău decât în anii ’40.Acest lucru plasează pe umerii noștri o mare responsabilitate în primul rând legată de comemorarea Holocaustului, iar apoi legată de educarea tinerilor astfel încât, sperăm astfel de acte să nu se mai petreacă.Iar în aceste eforturi, Elie Wiesel este un învățător extraordinar!”

Mai avem un mare scriitor român, Mircea Eliade, care la     Universitatea din Chicago are o catedră a religiilor ce-i poartă numele… ați citit din scrierile sale?

„Da și am citit și cărți de alți autori din acea generație a anilor 1920, Eugen Ionesco, Emil Cioran.”

O diasporă românească și ne face mândri.Noi spunem că există o Românie Frumoasă, cum o vedeți?

„Pot spune că o văd zilnic în București, dar în special atunci când călătoresc în afara Bucureștiului văd frumusețea în frumusețile naturale ale României, dar o văd exprimată și în români, în generozitatea lor, în umorul lor, în căldura cu care îi întâmpină pe străini. Aceste lucruri au transformat cei 4 ani petrecuți de mine în România într-o perioadă extraordinară.”

Excelența voastră vă mulțumesc foarte mult în numele echipei radioului reșițean și vă rog, la final, un gând pentru ascultătorii noștri și de ce nu pentru toți cei care s-au bucurat și se bucură de prezența dumneavoastră în țara noastră

„Oooh, fiți curajoși și nu uitați să credeți în lucrurile importante în viață și anume în familie, în Divinitate și în viața de apoi, dar și în încrederea în ceilalți, aveți încredere unii în alții.Munciți din greu și cu siguranță toată lumea va avea succes!”

Anca Bica Bălălău

Nota redacției:

Hans G. Klemm s-a născut pe 21 august 1957, în Dearbor- S.U.A., este un diplomat american, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. Între 12 iunie 2007 și 25 mai 2010 a fost ambasador al Statelor Unite în Timorul de Est.

Hans G. Klemm a absolvit Indiana University din Bloomington, SUA cu o licență în economie și istorie și Universitatea Stanford cu un masterat în Politici internaționale de dezvoltare.

S-a alăturat United States Foreign Service în 1981 și a fost promovat în rangul de Senior Foreign Service în 2001.

Între 2012 și 2015 a fost prim vice-secretar de stat asistent în cadrul Biroului de resurse umane din cadrul Departamentului de Stat SUA. Din ianuarie 2015 a fost consilier senior al sub-secretarului pentru Management la Departamentul de Stat. În martie 2015 președintele Barack Obama și-a anunțat intenția de a-l nominaliza ambasador în România. Senatul SUA a aprobat în data de 22 iulie 2015 numirea lui Klemm în acest post.