Examenul de rezidenţiat a fost amânat pentru data de 8 decembrie, deşi iniţial, ar fi trebuit să aibă loc pe 17 noiembrie!

Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, ministrul Sorina Pintea a spus că pentru organizarea examenului este necesară emiterea a şapte ordine de ministru, dintre care trei comune – Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei şi că soluţia unei Ordonanţe de Urgenţă nu este posibilă. România nu are în prezent un ministru al Educaţiei, postul fiind „vacant”, cei de la guvernare solicitând preşedintelui României Klaus Iohannis să numească unul.

Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau ministru interimar, suntem în imposibilitate de a emite aceste acte normative și prin urmare de a susține acest concurs la data de 17 noiembrie 2019.

„Deși am sperat să nu ajungem în această situație și am sperat că vom avea un ministru al Educației în baza propunerii transmise de doamna Premier la Președintele României, ne vedem nevoiți să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a-și îngriji și ajuta semenii.

Această situație putea fi evitată dacă omul cu cea mai mare funcție în stat ar fi înțeles sau măcar i-ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze Sănătatea.De altfel, Curtea Constitutională a decis că Președintele nu a avut motive să refuze numirile înaintate. Ultimul apel către Președinte a fost făcut de premier chiar ieri. Și astăzi, în ceasul al 12- lea, numirea ministrului Educației ar fi dus la evitarea amânării Concursului. În această situație, care v-am spus că este fără precedent, am gândit un nou calendar pentru desfășurarea concursului”,a scris Sorina Pintea pe pagina de facebook.

Astfel, concursul național se va desfășura în data de 8 decembrie 2019, după cum urmează:

– înscrierea candidaților: 28 octombrie -11 noiembrie 2019;

– transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu 14 noiembrie 2019;

– centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;

– sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu 29 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în
funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 05 decembrie 2019;

– alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul
obținut: 17,18,19 decembrie 2019;

– semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare: 6-14 ianuarie 2020;

– repartiția pe clinici de pregătire: 14-16 ianuarie 2020.

La fel ca în anii trecuți, Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.Concursul se va desfășura după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.

Ministerul Sănătății va publica pe site-ul oficial http://www.xn--rezideniat-nyd.ro/, toate amănutele privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare.