[UPDATE] Ziua naţională a Germaniei este sărbătorită anual la 3 octombrie şi a fost adoptată cu 29 de ani în urmă după reunificarea politică, legislativă, teritorială şi administrativă a ţării, la data de 1 octombrie 1990.

Atât în Germania cât și în diverse alte părți ale lumii, acest eveniment se sărbătorește în diferite moduri, în plan central aflându-se istoria prăbușirii sistemul socialist în estul Europei și transformarea acestui spațiu într-unul al valorilor democratice și de respectare al drepturilor omului. Reunificarea Germaniei a însemnat pentru Europa acelor vremuri împlinirea idealurilor de libertate ale poporului german.

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” din municipiul de pe Bârzava au organizat două evenimente dedicate jubileului german.

La Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa a avut loc o masă rotundă şi o dezbatere a elevilor vizând viaţa politică, socială, culturală, dar şi turismul, economia şi gastronomia statului german, expuneri susţinute de elevii secţiei germane materne, coordonaţi de prof. Sonia Maria Chwoika.

Prof. Viorica Gârtoi – director adjunct al Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz” pentru Radio Reşiţa:

prof. Viorica Gârtoi

La Biblioteca Germană „Alexander Tietz” a fost vernisată o miniexpoziție filatelică dedicată aceluiași eveniment, ea putând fi vizitată miercuri, 3 octombrie în intervalul orar 15.00-18.00, precum şi pe tot parcursul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”, cea de a XXIX-a ediție, care va debuta vineri, 4 octombrie la Reşiţa în județul Caraș-Severin.

***

La nivel european, joi, 3 octombrie se sărbătorește pentru a 29-a oară Ziua Unității Germane, adică ziua națională a acestui stat. Atât în Germania cât și în diverse alte părți ale lumii, în plan central se află istoria prăbușirii sistemul socialist în estul Europei și transformarea acestui spațiu într-unul al valorilor democratice și de respectare al drepturilor omului. Reunificarea Germaniei a însemnat pentru Europa acelor vremuri împlinirea idealurilor de libertate ale poporului german.

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița și Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” din municipiul de pe Bârzava organizează două evenimente dedicate evenimentului german.

De la ora 11.00, sub coordonarea profesorului Sonia Maria Chwoika, la Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” se va desfășura o întâlnire a elevilor claselor cu predare în limba germană având ca tematică Germania. În acelaşi interval, la Biblioteca germană „Alexander Tietz” va fi prezentată o miniexpoziție filatelică dedicată aceluiași eveniment.

Erwin Josef Ţigla – preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţiei a Adulţilor Reşiţa despre eveniment:

Erwin Josef Ţigla

Amintim că, anul acesta s-au împlinit 27 de ani de la semnarea tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa.