Cele mai bune gospodine din comunitățile etnicilor cehi din județele Mehedinți și Caraș-Severin și-au dat întlnire ieri după-amiază, în stațiunea Băile Herculane, pentru a prezenta cele mai bune prăjituri tradiționale,în cadrul Festivalului DULCELE BUNICILOR, manifestare ajunsă în acest an la cea de-a V-a ediție!

Aceasta a coincis cu sărbătoarea Zilei Limbii Cehe, care a fost marcată în cursul dimineții cu o serie de manifestări artistice susținute de ansamblurile folclorice ale comunităților etnicilor cehi din Banatul Montan, în prezența Excelenței Sale Vladimir Valky – ambasadorul Republicii Cehe la București, Stefan Moțec – consului pnorific al Republicii Cehe la Timișoara, Silviu Hurduzeu – președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ștefan Bouda – președintele Uniunii Democratice a Cehilor și Slovacilor din România.

După-amiază a avut loc festivitatea de deschidere a festivalului, cu scurte alocuțiuni în limbile cehă și română ale distinșilor invitați, după care ambasadorul Vladimir Valky a trecut pe la fiecare stand expozițional pentru a înmâna câte un premiu și diploma de participare reprezentanților comunităților cehe prezente : Sfânta Elena, Ravensca, Gârnic, Eșelnița, Eibenthal, Orșova, Moldova Nouă, Caransebeș și Băile Herculane. Toți cei prezenți, localnici și turiști, au fost invitați să guste din plăcintele, cozonacii, cornulețele și celelalte delicatese pregătite după rețete tradiționale cehe! Atmosfera a fost întreținută de programul artistic susținut de formațiile comunităților cehe din Eibenthal, Sfânta Elena, Gârnic, Moldova Nouă, Eșelnița și Orșova.

Excelența Sa Vladimir Valky – ambasadorul Republicii Cehe la București a declarat pentru RADIO REȘIȚA :

La eveniment a fost prezent, de asemenea, președintele Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România – Ștefan Bouda :

Festivalul DULCELE BUNICILOR a luat ființă în urmă cu 5 ani la inițiativa Claudiei Șembera – președintele Filialei locale Băile Herculane a Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România.

Paul-Sever SMADU