Criza de sânge continuă şi în această toamnă în Caraş-Severin. Donatorii sunt aşteptaţi astăzi la Caransebeş

Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa reia şi în această toamnă caravana colectelor mobile de sânge. O nouă colectă mobilă este organizată astăzi la Caransebeş. Cei interesaţi să doneze sânge sunt aşteptaţi miercuri, 25 septembrie, în policlinica din cadrul Spitalului Municipal, între orele 8.30-13.00.

Centrul de Transfuzii Sanguine organizează această acţiune ca să-şi îmbunătăţească stocul de sânge pentru că se confruntă cu o serie de probleme, după vacanţa de vară, în care nu au prea venit donatori. Medicul Rodica Neaga roagă toţi cetăţenii să vină într-un număr cât mai mare, pentru că fiecare strop de sânge, înseamnă o viaţă salvată.

„Toate spitalele din judeţ au mare nevoie de sânge. În special, avem nevoie de sânge cu RH negativ aşa că rugăm populaţia să nu rămână indiferentă, împreună putem salva vieţi. Îi implorăm să vină şi la centrul din Reşiţa, împreună trebui să ajutăm aceşti bolnavi”, ne-a declarat medicul Rodica Neaga.

Foarte important este ca persoana care se prezintă la donare să fie într-o perfectă stare de sănătate. În primul rând să nu aibă în antecedente o serie de afecţiuni cronice. De exemplu, în caz de hipertensiune este contraindicată donarea de sânge la anumite valori ale tensiunii arteriale; de asemenea, în caz de anemie, la anumite valori ale hemoglobinei nu se recomandă donarea de sânge. Când vorbim de afecţiuni cronice, ne referim în general la afecţiuni cardiace, dar şi la alte boli cronice pe diferitele sistemele – respirator, digestiv etc. Sunt însă şi situaţii când persoanele cu afecţiuni cronice pot dona sânge.

Donarea nu este dureroasă, nu are efecte adverse pentru donator, dar poate însemna o şansă în plus la viaţă pentru un bolnav aflat într-o situaţie gravă!

Cele mai citite

Related Articles