Început de an şcolar cu probleme în judeţul Caraş-Severin

30 de şcoli din Caraş-Severin nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

Principala cauză este lipsa apei curente şi a canalizării. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, profesor Ion Moatăr spune că în majoritatea cazurilor, unităţile sunt cuprinse în proiecte de modernizare, lucrările fiind deja în derulare. De exemplu, şcoala din Fizeş care va fi complet reabilitată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL 2.

Situaţie inedită în Caraş-Severin. Elevii din Cănicea, comuna Domaşnea învaţă în casa învăţătorului. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, profesor Ion Moatăr spune că fiind un spaţiu privat, chiar dacă dispune de reţea de apă şi canal, clădirea nu va obţine niciodată autorizaţie sanitară de funcţionare. Într-o situaţie asemănătoare se află şi şcoala din localitarea Răchita.

32 de şcoli din Caraş-Severin nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesor Ion Moatăr spune că este vorba de anumite corpuri de clădire unde se desfăşoară activitate didactică şi care nu sunt avizate. Moatăr a mai precizat că s-au făcut demersuri pentru intrarea în legalitate, însă responsabilitatea revine primăriilor, în calitate de proprietari, care spun că nu dispun de fondurile necesare, autorizaţia ISU nefiind ieftină.

Doar o treime dintre unităţile de învăţământ din Caraş-Severin au asigurată paza sau sunt supravegheate cu camere video.

27 sunt păzite prin intermediul angajaţilor proprii sau ai unor societăţi specializate, iar 117 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video. Cu toate acestea, numărul infracţiunilor sesizate în incinta sau în apropierea şcolilor este în scădere în Caraş-Severin. Pe parcursul anului şcolar 2018-2019, au fost comise 15 infracţiuni, cu 4 mai puţine faţă de anul precedent.

Microbuze insuficiente pentru transportul elevilor în Caraş-Severin.

În acest moment există 128 de vehicule şcolare, dar doar 110 sunt funcţionale. Potrivit consilierului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Sorin Sabo ar mai fi nevoie de 20 de microbuze, atât de 16 locuri cât şi de 28. El mai spus că o parte nu mai corespund din punct de vedere tehnic având în vedere infrastructura rutieră din judeţ. Primele microbuze au fost aduse în Caraş-Severin, în 2006.

Elevii din Caraş Severin vor primi lapte, corn şi mere din prima zi a noului an şcolar.

Contractele fost deja semnate. Conform Consiliului Judeţean Caraş-Severin, distribuirea produselor va fi făcută pe patru zone: Reşiţa – Bocşa; Caransebeş – Oţelu Roşu; Moldova Nouă – Oraviţa şi Băile Herculane – Bozovici – Anina. Produsele vor fi distribuite după un grafic bine stabiliţ în funcţie de zonă. Aproape 23.000 de copii vor beneficia de programul pentru şcoli. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, comparativ cu anul şcolar 2018-2019, numărul beneficiarilor a scăzut cu 734.

Cele mai citite

Related Articles