Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić a declarat că Serbia se confruntă cu aceleaşi probleme demografice ca şi întreaga Europa.

Măsurile de politică demografică pot să dea un rezultat doar dacă sunt planificate şi aplicate atent, prin investirea eforturilor neîntrerupte, a spus Vučić şi a adăugat că rezultatele nu se pot observa doar după un an sau doi, ci în următorii 10 ani. El a mai spus că Serbia în ultimii 20 de ani a pierdut populaţie de mărimea oraşelor Novi Sad şi Niš împreună.

Preşedintele a amintit şi faptul că Serbia a luat unele măsuri pentru ridicarea natalităţii, dar că rezultatele nu sunt atât de vizibile cu toate că faţă de perioada trecută, mijloacele sunt triplate.

Anul acesta, după cum a spus am avut primele rezultate mici. Primele rezultate sunt vizibile în cele mai sărace regiuni ale Serbiei, dar nu şi în cele mai bogate. Nu suntem în stare să schimbăm conştiinţa clasei de mijloc din care cauză nu sunt prea optimist, şi acesta este unul din motivele din ce cauză mă găsesc aici, să vă aud pe voi, ce putem să facem împreună şi cum să ne luptăm în viitor cu această problemă, a spus Vučić.

Despre provocările demografice şi măsurile care vor trebui preluate pentru a nu pleca tinerii din ţară şi a stopa migratia fortei de munca a vorbit şi premierul Ungariei, Viktor Orban care a menţionat că statele trebuie să motiveze cetăţenii să aibă copii şi această decizie să nu influenţeze la standardul de viaţă, deoarece copiii sunt cea mai mare bogăţie pe care o lăsăm în viitor şi care asigură continuarea existenţei poporului.

Premierul ceh, Andrej Babiš a spus că în ţara sa se dezbat măsuri pentru stimulaţiile familiilor care se decid pentru al treilea copil, deoarece numai în felul acesta se poate majora natalitatea.

Sursa: RTV.rs