Aproape 9.000 de români din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondenţă

Aproape 9.000 de români din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondenþã, prin portalul votstrainatate.ro, la numai 20 de zile de la lansare.

Preşedintele Autorităţii, Constantin-Florin Mituleţu-Buicã, le aminteşte cetãţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării cã mai au la dispoziţie 25 de zile pentru a se înregistra. El le recomandă sã opteze pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţã, fãrã cozi, fãrã deplasãri şi fãrã costuri.

Portalul de înscrieri cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.

Potrivit AEP, alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

Condițiile pentru înființarea unei secții de votare în străinătate

O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Mail-ul de control pentru a putea vota în diaspora

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. AEP mai precizează că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către Autoritate, în termen de cinci zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.

Cele mai citite

Related Articles